Κράτα τις κηλίδες μακριά από το πρόσωπο σου!

images_10_kilides.jpg

Οι κηλίδες είναι το τίμημα που πληρώνουν πολλές γυναίκες προκειμένου να απολαύσουν τον υπέροχο καλοκαιρινό ήλιο. Εσύ όμως φέτος μπορείς να γλυτώσεις από την εμφάνιση αυτών των αντιαισθητικών σημαδιών. Δες πως.

Ξέρεις γιατί εμφανίζονται οι κηλίδες στο δέρμα σου;
Για τις κηλίδες υπεύθυνη είναι η μελανίνη, η χρωστική πρωτεΐνη η οποία παράγεται από τα μελανοκύτταρα και θεωρείται υπεύθυνη για το χρώμα που παίρνει η επιδερμίδα κατά την έκθεση στον ήλιο. Τα μελανοκύτταρα ενεργοποιούνται από την ηλιακή ακτινοβολία προκειμένου να προστατέψουν το δέρμα κι έτσι του χαρίζουν ένα ομοιόμορφο, πιο σκούρο χρώμα. Κάποιες φορές, όμως, η παραγωγή μελανίνης παρουσιάζει ανωμαλίες, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται τοπικά. Τότε εμφανίζονται οι κηλίδες στο πρόσωπο, το μπούστο και τα χέρια. Αυτές οι κηλίδες ονομάζονται επίσης χλόασμα ή πανάδες.

Πότε αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης των κηλίδων

Αυτοί είναι οι βασικοί αιτιολογικοί παράγοντες για τις κηλίδες. Αποφεύγοντας τους καταφέρνεις να αποτρέψεις το σχηματισμό τους ή έστω να επιβραδύνεις τη δημιουργία τους.

  • Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο Μπορεί να διεγείρει κατά τόπους τη μελανίνη και να προκαλέσει μελαγχρωματικές κηλίδες. Εάν, μάλιστα, συνδυαστεί με την κατανάλωση αλκοόλ ή ηρεμιστικών χαπιών, οι πιθανότητες αυξάνονται γεωμετρικά.
  • Η εγκυμοσύνη Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα επίπεδα των ορμονών διαταράσσονται και αποτελούν μια σημαντική αιτία για τη δημιουργία κηλίδων.
  • Τα αντισυλληπτικά Διαταράσσουν τα επίπεδα των ορμονών, οδηγώντας στην υπερέκκριση μελανίνης.
  • Τα αρώματα και καλλυντικά που περιέχουν αλκοόλ Μόλις ο ήλιος έρθει σε επαφή με το οινόπνευμα δημιουργεί μόνιμη υπέρχρωση του δέρματος.

Aπλές λύσεις

  • Επίλεξε προϊόντα με υψηλό δείκτη προστασίας χειμώνα και καλοκαίρι για να αναχαιτίσεις το σχηματισμό τους. Ο δείκτης προστασίας θα πρέπει να είναι από 30 και πάνω.
  • Οι λευκαντικές κρέμες μπορούν να μειώσουν αισθητά τις κηλίδες, ενώ παράλληλα χαρίζουν ομοιομορφία και λάμψη. Αυτά τα καλλυντικά περιέχουν δραστικά φυτικά συστατικά που δρουν κατευθείαν στους μηχανισμούς χρωματισμού του δέρματος. Επιπλέον, οι περισσότερες από αυτές περιέχουν και αντηλιακό φίλτρο για προστασία.
  • Φόρα πάντα στη θάλασσα ένα καπέλο με πλατύ γείσο και φρόντισε να κάθεσαι κάτω από την ομπρέλα – ειδικά τις ώρες μεταξύ 11 το πρωί και 3 το μεσημέρι.

Η γνωστή αισθητικός Δήμητρα Γουλά μας δείχνει μία τέλεια θεραπεία για τις πανάδες που μπορείς να κάνεις και μόνη σου στο σπίτι.
Μήπως είναι κάτι πιο επικίνδυνο;
Επειδή υπάρχουν πολλά είδη πανάδων –και δεν είναι όλα αθώα–, καλό θα είναι να επισκέπτεσαι το δερματολόγο σου σε τακτά διαστήματα για μια εξέταση. Για παράδειγμα, μια αθώα ακτινική φακίδα, η λεγόμενη κακοήθης φακή, μπορεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να αλλάξει μέγεθος, χρώμα και σχήμα και να εξελιχθεί σε επικίνδυνη κηλίδα. Γι’ αυτό καλύτερα να είσαι σε εγρήγορση.
Δεν τα κατάφερες με την πρόληψη των κηλίδων;
Τότε με λευκαντικά προϊόντα μπορείς να μειώσεις την ένταση και την έκταση τους. Εάν, όμως, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, απευθύνσου στο δερματολόγο σου για χημικό πίλινγκ ή θεραπείες με λέιζερ, οι οποίες κρίνονται εξαιρετικά αποτελεσματικές.

πηγή: helloladies.gr