Διατροφικές συμβουλές για να μη νιώθουμε στερημένοι τις γιορτές

images_2_christmas.jpg
Οι ημέρες των εορτών είναι για όλους μία περίοδος χαλάρωσης ακόμα και για τη διατροφή μας. Βέβαια, τις ημέρες αυτές δεν μπορούμε να στερηθούμε την παρέα, τις γευστικές απολαύσεις και τους γλυκούς πειρασμούς. Μπορούμε όμως να προσέξουμε τις μερίδες του φαγητού μας, να φτιάξουμε τα γλυκά υγιεινά με τον δικό μας τρόπο, έτσι ώστε να μην καταλήξουμε σε υπερφαγία . Επίσης, τις ημέρες που είμαστε καλεσμένοι για φαγητό, καλό είναι να μην πηγαίνουμε νηστικοί, αλλά να έχει προηγηθεί κάποιο «σνακ» που θα μας κρατήσει σε ισορροπία.
Τέλος, τις ημέρες που δεν είμαστε καλεσμένοι, ας προσπαθήσουμε να αντισταθμίσουμε τις ατασθαλίες μας με υγιεινές επιλογές. Προσοχή στο αλκοόλ, διότι παρέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, όταν τα λίπη παρέχουν 9 θερμίδες. Επίσης, όσοι έχουν κάνει νηστεία, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την διατροφή τους, η προσαρμογή θα πρέπει να είναι σταδιακή για να μην έχουμε γαστρεντερικές διαταραχές.
 
Πιο συγκεκριμένα
  1. Μην πάτε σε εκδηλώσεις νηστικοί, καταναλώστε μια ώρα νωρίτερα κάτι ελαφρύ στο σπίτι, όπως ένα φρούτο ή ένα ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι.
  2. Πιείτε 1-2 ποτήρια νερό πριν από το φαγητό σας. Συνεχίστε με τη σαλάτα, ή κάποια σούπα και αφήστε για το τέλος το κυρίως πιάτο.
  3. Προσπαθήστε να παραγγείλετε/καταναλώσετε, όσο το δυνατό, λιγότερα ορεκτικά.
  4. Όταν ανοίξει ο μπουφές, μην βιαστείτε να γεμίσετε το πιάτο σας. Εντοπίστε αυτά που πραγματικά σας αρέσουν και γεμίστε μία φορά το πιάτο σας. Μη ξεχάσετε τη σαλάτα!
  5. Αποφύγετε τα τηγανητά και τα φαγητά πλούσια σε βούτυρα και κρέμα γάλακτος, το κατσίκι, το αρνί, τα γλυκά με πολλά λιπαρά (π.χ. πάστες) και προτιμήστε ένα μελομακάρονο. Να θυμάστε ότι τρώγοντας ένα κομμάτι, παίρνετε όλη την ευχαρίστηση που αναζητάτε.
  6. Όταν τελειώσετε το γεύμα σας, μην κάθεστε στο τραπέζι για συζήτηση, προτιμήστε το σαλόνι ή άλλο χώρο.Αποφύγετε να συνοδεύετε το αλκοόλ με ξηρούς καρπούς.
  7. Προσοχή στα γλυκίσματα! Βάλτε στόχο το ένα γλυκό την ημέρα, και προτιμήστε μελομακάρονο αντί του κουραμπιέ. Επίσης, μη βιαστείτε να τα ψωνίσετε. Αν μπουν τα γλυκά αυτά από αρχές Δεκεμβρίου στο σπίτι σας, αυξάνονται και οι πιθανότητες να πάρετε βάρος.
  8. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι αν φάτε λίγο (ή πολύ) παραπάνω μία μέρα, δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να τρώτε υπερβολικά και τις επόμενες μέρες. Ανασυγκροτηθείτε και επιστρέψτε στις υγιεινές σας συνήθειες!
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος