Χριστούγεννα δίχως αύξηση βάρους!

images_1_5660594_m3.jpg
Μελέτες δείχνουν πως κατά τη διάρκεια των εορτών το βάρος αυξάνεται κατά 0,5 με 1 κιλό.  Η αύξηση αυτή δεν είναι μεγάλη, ενδέχεται όμως να συσσωρεύονται χρόνο με το χρόνο.
Η σωστή δομή και οργάνωση της διατροφής σας στις γιορτές, αλλά και όλο τον υπόλοιπο χρόνο, μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την αύξηση βάρους ενώ παράλληλα απολαμβάνετε το φαγητό σας!
 
Οργανώστε τη διατροφή της ημέρας που ακολουθεί
 
Αν σκοπεύετε να φάτε έξω, φροντίστε τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας να είναι μικρότερα, μην παραλείψετε εντελώς κάποιο γεύμα γιατί συνήθως το αποτέλεσμα είναι να το αναπλη-ρώσετε τρώγοντας περισσότερο αργότερα μέσα στην ημέρα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πρωινό γεύμα, καθώς έχει παρατηρηθεί  πως όσοι καταναλώνουν πρωινό τρώνε λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες θα σας χορτάσουν ενώ έχουν και λιγότερες θερμίδες, οπότε συμπεριλάβετε φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής άλεσης στα γεύματα σας.
 
Γιορτινά γεύματα
 
Οι μερίδες στα γεύματα κατά τη διάρκεια των γιορτών συνήθως είναι μεγάλες, ενώ αρκετές φορές το πιάτο ξαναγεμίζει. Υπάρχουν μικρές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε ώστε να αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαγητού. Για παράδειγμα ξεκινήστε γεμίζοντας το πιάτο σας με λαχανικά και σαλάτα πριν προσθέσετε το κυρίως φαγητό ή τα γλυκά. Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση σαλάτας πριν από το γεύμα μπορεί να σας βοηθήσει να καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες συνολικά. Φάτε αργά και απολαύστε τη κάθε μπουκιά. Πριν ξαναγεμίσετε το πιάτο σας, περιμένετε 10 λεπτά για να δείτε αν πραγματικά πεινάτε.
 
Απολαύστε το φαγητό σας
 
Το φαγητό προσφέρει απόλαυση. Αν κάποια ημέρα ή κάποιο γεύμα δεν πάει τόσο καλά, συνεχίστε την οργάνωση και τη δομή του φαγητού σας την επόμενη. Μην ξεχνάτε, δεν υπάρχουν καλές και κακές τροφές – είναι η συχνότητα με την οποία τις καταναλώνετε που κάνει την ουσιαστική διαφορά.
 
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος