Εορταστικοί πειρασμοί: Τι να προσέξετε στη κατανάλωση τους από το παιδί σας

images_3_10965735_s.jpg
Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, μέρες χωρίς σχολείο-εορταστική περίοδος η οποία συνοδεύεται με πολλά γλυκά.
Διάφορα γλυκά προσφέρονται εν αφθονεία, κάθε στιγμή της ημέρας την συγκεκριμένη περίοδο.
To πιο σύνηθες γλυκό, η βασιλόπιτα. Ένα τεμάχιο βασιλόπιτας, προσφέρει 350 θερμίδες. Προσοχή στο κρυφό λίπος, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα. To κρυφό λίπος, συναντάται με τη μορφή του βουτύρου ή της μαργαρίνης. Σαφώς και δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί απο τα πλαίσια της διατροφής της συγκεκριμένης περιόδου αλλά θα πρέπει να καταναλωθεί ένα κομμάτι κ όχι κάθε μέρα.
 
Ένα δεύτερο χριστουγεννιάτικο παραδοσιακό γλυκό, είναι ο κουραμπιές. Προσφέρει 150 θερμίδες ανά τεμάχιο. Η θρεπτική αξία του κουραμπιέ διαχωρίζεται με βάση την διαδικασία παρασκευής του. Αν δεν έχει παρασκευασθεί με ελαιόλαδο, αλλά με βούτυρο τότε υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα κρυφό λίπος, το οποίο είναι ιδιαίτερα βλαβερό για την υγεία του ανθρώπου.
Τα μελομακάρονα, ένα ακόμη γλυκό το οποίο χρίζει ιδιαίτερης προτίμησης την συγκεκριμένη περίοδο, προσφέρει μόλις 110 θερμίδες ανά τεμάχιο. Σαφώς, πιο υγιεινό από τον κουραμπιέ, διότι δεν περιέχει κρυφό λίπος και έχει παρασκευασθεί με άκρως σπιτική διαδικασία. Η σημαντική διαφορά, μεταξύ του μελομακάρονου με τον κουραμπιέ, είναι ότι ο κουραμπιές περιέχει 5% παραπάνω λίπος.
 
Τέλος, ένας ακόμη χριστουγεννιάτικος πειρασμός, είναι τα ζαχαρωτά, τα οποία προσφέρουν 75θερμίδες ανά τμχ.
Αρκετά θερμιδογόνα αλλά αν καταναλώνονται με μέτρο αποδίδουν σε ικανοποιητική ποσότητα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά των φρούτων.
 
Δύσκολο να αντισταθούμε. Όμως, εύκολο ή τουλάχιστον όχι ανέφικτο να μετριάσουμε τις ποσότητες, όπως επίσης και να εκπαιδεύσουμε το παιδί μας στο πόσο θα πρέπει να φάει.
 
Ας του επιτρέψουμε να καταναλώσει το ότι επιθυμεί από τους χριστουγεννιάτικους πειρασμούς αλλά να του περιορίσουμε τη ποσότητα σε ένα τμχ ανά είδος κεντρίζοντας του, το ενδιαφέρον σε κάποια άλλα τρόφιμα πιο υγιεινά ή ακόμη αν είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται και να έχει γνώμη, τότε να του εξηγήσουμε με παραδείγματα την υπερβολική επίπτωση της ζάχαρης και την σπουδαία σημασία ορισμένων διαφόρων υγιεινών τροφών.
 
Σημαντική Σημείωση: Μην του απαγορέψετε αν επιθυμεί να καταναλώσει κάποιο γλυκό, αλλά αποδώστε του, την παιδεία και την δυνατότητα να κρίνει τις ποσότητες και το είδος.
 
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
πηγή: newsdiet.gr