Τραχανόπιτα χωρίς φύλλο με κρέμα γιαουρτιού

fage_traxanopita.jpg

Υλικά

Για την πίτα:
100 ml ελαιόλαδο
250 γρ. μπέικον σε φέτες, χοντροκομμένο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μέτρια ντομάτα, σε κυβάκια, μαζί με τους χυμούς της ή μισή κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα
2.5 λτρ. νερό
300 γρ. ξινός τραχανάς
1 αυγό
200 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, θρυμματισμένη
Φύλλα από 2 ματσάκια μαϊντανό, ψιλοκομμένα (περίπου 60 γρ.)
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο και ελάχιστο αλεύρι, για το ταψί
Για την κρέμα γιαουρτιού:
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό Total 0%
1 αυγό, κατά προτίμηση
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πίτα: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον και το κρεμμύδι για 4 λεπτά, μέχρι το μπέικον να γίνει τραγανό.
  • Ρίχνουμε τις ντομάτες (ή τα ντοματάκια), μαγειρεύουμε για 1 λεπτό και στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό (ή το ζωμό).
  • Μόλις το υγρό πάρει βράση, ρίχνουμε τον τραχανά, χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά και τον σιγομαγειρεύουμε για 8 – 10 λεπτά (λιγότερο δηλαδή από τον κανονικό χρόνο ετοιμασίας, γιατί το μαγείρεμά του θα ολοκληρωθεί στο φούρνο).
  • Αν το μείγμα αρχίζει να στεγνώνει και να κολλάει στον πυθμένα της κατσαρόλας, προσθέτουμε σταδιακά λίγο ακόμη ζεστό νερό.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό και τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύουμε.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε 6 ατομικά φορμάκια ή 1 μικρό ή μεσαίο ταψί και αδειάζουμε εκεί το μείγμα του τραχανά.
  • Κρέμα γιαουρτιού: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αυγό με το γιαούρτι, νοστιμίζουμε με πιπέρι και μοιράζουμε το μείγμα στα φορμάκια πάνω στον τραχανά. Δεν ανακατεύουμε. Βάζουμε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε την πίτα για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει απαλά η επιφάνεια.

Chef: Δημήτρης Σκαρμούτσος