Νερό: Ζωτικό στοιχείο για το σώμα και το δέρμα!

water_01.jpg

Πιείτε πολύ νερό! Είναι η φράση που ακούμε αρκετά συχνά κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες όπου νιώθουμε έντονη την ανάγκη για ενυδάτωση.

Το νερό είναι το κύριο στοιχείο που χρειάζονται όλα τα έμβια όντα για να επιβιώσουν! Το 60% του σώματός μας αποτελείται από νερό το οποίο είναι απαραίτητο συστατικό των κυττάρων μας. Μεταφέρει θρεπτικές ουσίες, καθώς και τα άχρηστα στοιχεία του μεταβολισμού, από τα κύτταρα του σώματος. Επίσης, είναι καθοριστικό στοιχείο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, μέσω της διαδικασίας της θερμορύθμισης, που περιλαμβάνει την ψύξη του σώματος, μέσω του ιδρώτα.

Έστω και μια μικρή αφυδάτωση μπορεί να επιφέρει σημαντικές μεταβολές στην φυσιολογική λειτουργία του σώματος! Σκεφτείτε ότι η απουσία νερού μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τις προτιμήσεις μας στο φαγητό η να προκαλέσει σύγχυση ανάμεσα στο αίσθημα πείνας ή δίψας. Πολύ συχνά νιώθουμε έντονο το αίσθημα της πείνας ακόμα και αν έχουμε καταναλώσει μια επαρκή ποσότητα φαγητού νωρίτερα. Αυτό πιθανόν να οφείλεται και στην έλλειψη νερού την οποία εύκολα μεταφράζουμε ως πείνα.

Επίσης, το σώμα στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει την ανεπαρκή παρουσία υγρών αναζητά την πρόσληψη λιπαρής τροφής, αφού ο μεταβολισμός των λιπών αποδίδει αρκετά μεγάλη ποσότητα νερού συγκριτικά με το μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών.