Τα “Top” ψέματα που λέμε στον εαυτό μας και επιβαρύνουν την υγεία μας!

toppsemata_home.jpg

01

1. Δέχομαι το υπερβολικό μου βάρος, επειδή ο μεταβολισμός μου έχει επιβραδυνθεί με την ηλικία.

Πραγματικότητα: Οι μελέτες δείχνουν ότι η μυϊκή μάζα του σώματος τείνει να μειώνεται με την ηλικία, ενώ αυξάνεται το ποσοστό του λιπώδους ιστού. Οι αλλαγές αυτές φαίνεται να επιβραδύνουν το μεταβολισμό μας. Προτού αποθαρρυνθείτε, ας εξετάσουμε τα αποτελέσματα ορισμένων ερευνών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να επιβραδύνουν την διαδικασία της γήρανσης και να καθυστερήσουν αυτές τις φυσιολογικές αλλαγές στη σύνθεση του σώματος. Η διακοπή του καπνίσματος και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας είναι οι πιο σημαντικές παράμετροι που μπορούν να επιβραδύνουν σημαντικά την γήρανση. Μέσα από μια μελέτη που αφορούσε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (άνω των 46 ετών) διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έκαναν περπάτημα 5 φορές την εβδομάδα ενώ τις άλλες 2 ημέρες της εβδομάδας έκαναν κάποια μορφή άσκησης με αντιστάσεις και ακολουθούσαν μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες, κατόρθωσαν να βελτιώσουν τη σύνθεση του σώματός τους και να χάσουν βάρος ακόμα και σε αυτήν την ηλικία.

Ένας δεύτερος τρόπος για την αύξηση της άλιπης μάζας του σώματος σας είναι να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο στο να «κάθεστε». Ως ενήλικες, έχουμε την τάση να δαπανούμε περισσότερο χρόνο στον καναπέ ή στο κρεβάτι καθώς αλλάζει ο ρυθμός της ζωής μας. Η καθιστική ζωή από μόνη της είναι παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο της αύξησης του βάρους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που κάθονται σε ένα γραφείο όλη την ημέρα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αυξήσουν το βάρος τους σε σχέση σε σχέση με τα άτομα που ασχολούνται με άλλα επαγγέλματα. Βρέθηκε επίσης, ότι το εργασιακό περιβάλλον είχε αντίκτυπο στο στο βάρος και σχετίζεται με την τάση ενός ατόμου να γίνει υπέρβαρος.

Προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση του μεταβολισμού σας, θα πρέπει να σηκώνεστε πιο συχνά από την καρέκλα του γραφείου σας, να κάθεστε λιγότερο και να έχετε ως στόχο να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερα βήματα την ημέρα μέσα στον εργασιακό σας χώρο. Ένας περίπατος μετά τη δουλειά σας για 20 με 30 λεπτά βελτιώνει τη φυσική σας κατάσταση και σας προσφέρει ευεξία.