Προστατίτιδα, καλοήθης υπερπλασία προστάτη και στυτική δυσλειτουργία

new39_prostatitis.jpg

Ο προστάτης είναι ένας ανδρικός αδένας που βρίσκεται στην πύελο, περιβάλλεται από το ορθό, την ουροδόχο κύστη, το περιπροστατικό και το ραχιαίο αγγειακά πλέγματα που είναι υπεύθυνα για την λειτουργία της στύσης και το σφιγκτήρα της ουρήθρας, που είναι υπεύθυνος για τον παθητικό έλεγχο της ούρησης. Το προστατικό υγρό εκκρίνεται από τον προστάτη και είναι απαραίτητο για την παροχή πλούσιου σπέρματος.

Η προστατίτιδα και η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι οι πιο συχνές παθήσεις του προστάτη. Η προστατίτιδα αποτελεί την πιο συχνή πάθηση του προστάτη σε νέους άντρες ενώ η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (BPH) αποτελεί την πιο συχνή πάθηση του προστάτη σε άντρες άνω των πενήντα ετών. Η προστατίτιδα είναι φλεγμονή του προστάτη ενώ η καλοήθης υπερπλασία χαρακτηρίζεται από καλοήθη μη καρκινική διόγκωση του προστάτη.

Η προστατίτιδα όταν αναπτύσσεται οξέως συνηθέστερα προκαλεί πυρετό συχνουρία και πόνο στην ούρηση, όταν όμως είναι χρόνια συχνά δεν έχει πυρετό ή έχει ελαφρά συμπτώματα. Πολλά άτομα πάσχουν από προστατίτιδα χωρίς συμπτώματα.

Στην καλοήθη υπερπλασία τα συμπτώματα, όταν υπάρχουν είναι συχνουρία, διακοπτόμενη ούρηση, αδύναμη ροή ούρων, ούρηση κατά τη νύχτα, μειωμένη διάμετρος ούρων, τσούξιμο, πόνοι κατά την ούρηση. Όταν η υπερπλασία του προστάτη είναι σοβαρή μπορεί να αναπτυχτεί απόφραξη της ροής των ούρων ή μη καλή παροχέτευση αυτών με αποτέλεσμα την δευτεροπαθή ανάπτυξη μικροβιακής προστατίτιδας ή ουρολοιμώξεων.

Ένα σύνηθες ερώτημα των ασθενών είναι εάν η στυτική δυσλειτουργία που εμφανίζουν είναι απόρροια της υπερτροφίας ή της προστατίτιδας από την οποία πάσχουν.

Κατά την διάρκεια της στύσης υπάρχει αυξημένη εισροή αίματος σε σύστημα βοθρίων και παράλληλα πλήρης χαλάρωση του λείου μυός του σώματος του πέους. Η φυσιολογική λειτουργία των νεύρων-αγγείων της περιοχής και η φυσιολογική έκκριση ορισμένων ορμονών (π.χ. ανδρογόνα) είναι απαραίτητη για την φυσιολογική στύση. Οι παθήσεις της προστατίτιδας και της υπερτροφίας μπορεί να συνοδεύονται από στυτική δυσλειτουργία στις εξής περιπτώσεις:

1. Όταν υπάρχουν εμφανή δυσάρεστα συμπτώματα που επηρεάζουν ψυχολογικά τον άντρα με αποτέλεσμα την διαταραχή της λειτουργίας των νεύρων της περιοχής που επηρεάζονται εύκολα από αισθήματα μειωμένης ευεξίας.
2. Όταν η προκαλούμενη διόγκωση του προστάτη είναι εξαιρετικά μεγάλη με αποτέλεσμα την άσκηση χρόνιας πίεσης στο ευαίσθητο νευροαγγεικό σύστημα του πέους.
3. Όταν για την αποκατάσταση των παθήσεων αυτών γίνονται χειρουργικές ουρολογικές επεμβάσεις στην περιοχή που προκαλούν μικροτραυματισμούς στα ευαίσθητα αγγεία και νεύρα της στύσεως.
4. Όταν υπάρχει υποκείμενος παθολογικός συστηματικός παράγοντας που επιδρά ανεξάρτητα στον προστάτη και στο νευροαγγεικό ή ορμονικό σύστημα της στύσης, χωρίς να υπάρχει ανάμεσα στο προστατικό και στο στυτικό πρόβλημα σχέση αιτίου αποτελέσματος (π.χ. υψηλό σάκχαρο, χαμηλά ανδρογόνα).

Σήμερα νεότερα φάρμακα προσφέρουν αποτελεσματικές λύσεις. Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται μόνα ή σε συνδυασμούς, αποκαθιστώντας τα συμπτώματα και αναστέλλοντας την επιδείνωση της κατάστασης.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος