Ψητά μήλα: «Μήλο μου …πράσινο, μήλο …ψημμένο»!

mhlaprasinapshta.jpg

Υλικά για 4 άτομα

4 μεγάλα πράσινα μήλα
½ ποτήρι ξερά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
½ ποτήρι ξερά βερίκοκα ψιλοκομμένα
½ ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα
ξύσμα ενός λεμονιού ή λάιμ
½ φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
2/3 ποτηριού νερό
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη βιτάμ
κανέλα, μοσχοκάρυδο, ξυλάκια κανέλας, ζάχαρη άχνη (για στόλισμα)

Εκτέλεση

Πλύνετε καλά τα μήλα και αφαιρέστε το πάνω μέρος τους. Στη συνέχεια αφαιρέστε προσεκτικά (για να μη σπάσουν τα μήλα σας) αρκετό από το εσωτερικό τους. Πετάξτε το μέρος με τα κουκούτσια και τρίψτε το υπόλοιπο μέρος της σάρκας και κρατήστε το σε ένα μπολ. Στο ίδιο μπολ με το τριμμένο μήλο προσθέστε τα ψιλοκομμένα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, τα καρύδια, το ξύσμα λεμονιού και 2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη (αν θέλετε προσθέστε και λίγες σταγόνες κονιάκ, αν το γλύκισμα δεν προορίζεται για παιδάκια!). Γεμίστε με το μίγμα τα μήλα σας.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάλτε το νερό, τη ζάχαρη, το βούτυρο, λίγο κανέλα και λίγο μοσχοκάρυδο και αφήστε τα πάρουν μια βράση. Περιχύστε με αυτό το σιρόπι το εσωτερικό των μήλων που περιέχει το μίγμα.
Ψήστε τα μήλα στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα (εξαρτάται από το φούρνο σας, ίσως χρειαστεί λιγότερη ώρα). Για περισσότερη νοστιμιά φροντίστε να περιχύνετε τα μήλα σας με το ζουμάκι που θα βγαίνει στον πάτο του ταψιού.
Για να στολίσετε τα μήλα σας καρφώστε πλάγια ένα ξυλαράκι κανέλας στην κορυφή, πασπαλίστε με λίγη κανέλα και ελάχιστη ζάχαρη άχνη!

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr