Ποτό και θερμίδες: Υπολογίστε τις θερμίδες των ποτών που καταναλώνετε

new39_alkool2.jpg

05

Οι επιστήμονες υγείας συστήνουν ένα ποτήρι λευκό ή κόκκινο κρασί 1 φορά την εβδομάδα ως την πιο ασφαλή διαιτητική επιλογή χωρίς να αυξήσετε το βάρος σας.

Και για πρακτικούς λόγους αξίζει να αναφέρουμε ότι στην βιβλιογραφία, οι μερίδες και το θερμιδικό περιεχόμενο των ποτών δίνονται σύμφωνα με τις πρότυπες μερίδες που σερβίρονται στην Αμερική. Οι αντίστοιχες μερίδες δεν είναι και πολύ συνυφασμένες με τα Ελληνικά δεδομένα.

Φανταστείτε, να παραγγέλνατε σε κάποιο bar ένα ουίσκι και να σας έφερναν ένα σφηνάκι ουίσκι σε χαμηλό ποτήρι!

Αυτή, όμως είναι η αντίστοιχη πρότυπη μερίδα ουίσκι της βιβλιογραφίας!

Στα περισσότερα μαγαζιά στην Ελλάδα, το ουίσκι σύμφωνα με τα δεδομένα του μαγαζιού αλλά και τα δικά μας, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον μέχρι τη μέση του ποτηριού (με ή χωρίς πάγο) και γεμάτο μέχρι τέλους αν συνοδεύεται με κάποιο αναψυκτικό σε ψηλό ποτήρι, δηλαδή περίπου 3 «Αμερικάνικα» σφηνάκια για κάθε δόση ουίσκι.

Αυτόματα γίνεται αντιληπτό ότι δεν πίνουμε σχεδόν ποτέ ένα ποτηράκι ουίσκι των 100 θερμίδων αλλά ένα Ελληνικό ποτηράκι ουίσκι των 300 θερμίδων.

Την επόμενη φορά που θα βγείτε έξω καλό θα ήταν να υπολογίσετε τις θερμίδες των ποτών σας σύμφωνα με τις μερίδες που σερβίρονται στα Ελληνικά ποτοπωλεία.

Η Ελληνική βιβλιογραφία λοιπόν, υπαγορεύει ότι:

1 δόση(45ml) βότκα περιέχει 97 θερμίδες δηλαδή ένα ποτήρι βότκα είναι περίπου 3 σφηνάκια (90ml) και αντιστοιχεί σε 194 θερμίδες

1 δόση ουίσκι (45 ml) περιέχει 105 θερμίδες δηλαδή ένα ποτήρι ουίσκι αντιστοιχεί σε 210 θερμίδες

1 δόση (45ml) τζιν περιέχει 110 θερμίδες δηλαδή ένα ποτήρι τζιν αντιστοιχεί σε 220 θερμίδες

1 ποτήρι λευκό κρασί (150ml) έχει 110 θερμίδες ενώ ένα αντίστοιχο ποτήρι κόκκινο κρασί έχει 125. Ανάλογα με την ζύμωση που έχει υποστεί, την γλυκύτητα και την περιεκτικότητα του κρασιού σε αλκοόλ οι θερμίδες αυτές μεταβάλλονται. Ένα ποτήρι γλυκό κρασί είναι περίπου 165 με 170 θερμίδες.

1 κανονική μπύρα (350ml) μέσης περιεκτικότητας σε αλκοόλ είναι 153 θερμίδες, δηλαδή η κλασσική «καλοκαιρινή» μας μπύρα που αντιστοιχεί στο ποτήρι των 500ml και αρκεί για να μας ξεδιψάσει είναι περίπου 220 θερμίδες.

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος