Νηστέψτε! Κάνει καλό!

new39_nhsteia.jpg

Η μη κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με τη μειωμένη πρόσληψη σιδήρου. Ο σίδηρος που υπάρχει στο φυτικό βασίλειο έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή απορροφάται σε μικρές ποσότητες εξαιτίας ορισμένων συστατικών (π.χ. φυτικό οξύ, τανίνες) που υπάρχουν στις τροφές αυτές. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να καταναλώνονται τροφές που περιέχουν σίδηρο σε υψηλές συγκεντρώσεις, όπως τα κρεμμύδια, το μαρούλι, η σόγια, το σπανάκι, οι φακές, η φρυγανιά, το ψωμί και οι ξηροί καρποί. Επίσης θα πρέπει να αυξήσουμε την πρόσληψη βιταμίνης C, που αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου και να αποφύγουμε την κατανάλωση καφέ ή τσαγιού πριν ή αμέσως μετά τα γεύματα, γιατί εμποδίζουν την απορρόφηση του από τις τροφές.

Βέβαια η πρωτεΐνη των όσπριων δεν περιέχει κάποια αμινοξέα που περιέχονται στην πρωτεΐνη των δημητριακών και το αντίστροφο. Έτσι ο σωστός συνδυασμός όσπριων και δημητριακών και συγκεκριμένα ρύζι+όσπρια, ρύζι+σουσάμι, σιτάλευρο+φασόλια αυξάνει τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης και την κάνει ισάξια με τη ζωική. Το σουσάμι περιέχει επίσης φυτοχημικές ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Δρουν προστατευτικά στον οργανισμό.

Άτομα που νοσούν και γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, μικρά παιδιά καθώς και ηλικιωμένοι θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους.

Τί πρέπει να προσέξουμε:

-Να μην υπερκαταναλώνουμε
-Να αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα
-Να τρώμε πάντα πρωινό
-Να τρώμε αρκετά φρούτα μεταξύ των γευμάτων
-Να μην λείπει η σαλάτα από το τραπέζι
-Να υπάρχουν όσπρια 1και 2 φορές την εβδομάδα
-Να τρώμε 1 φορά την εβδομάδα θαλασσινά
-Να έχουμε ποικιλία στη διατροφή μας
-Να τρώμε ένα ελαφρύ βραδινό

Αγγελική Ρέβελα

Γενικός Ιατρός ΜD,PhD