Λιπαρά οξέα: Μύθοι και Αλήθειες που θες να ξέρεις!

new39_fatacid.jpg

Συνεχώς ακούμε ότι η διατροφή που κάνουμε πρέπει να είναι χαμηλή σε λιπαρά και ότι τα λιπαρά είναι κακά για τον οργανισμό μας και πρέπει να μην τα περικλείουμε στη διατροφή μας. Κάποιες φορές όμως ακούμε ότι κάποια λιπαρά είναι πολύ ωφέλιμα και πρέπει να τα έχουμε καθημερινά και σε μεγάλες ποσότητες για να είμαστε υγιείς. Γενικά ένα πλάνο μυστηρίου πλανάται γύρω από τα λιπαρά με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αποφασίσουμε τι είναι καλό και τι όχι για τη διατροφή και την υγεία μας. Ας δούμε λοιπόν κάποιους βασικούς μύθους για τα λιπαρά και ποια είναι η αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτούς.

Μύθος 1ος: Όλα τα λιπαρά είναι ίδια και πρέπει να τα αποφεύγουμε.

Αλήθεια: Υπάρχουν δύο κατηγορίες λιπαρών οξέων. Τα «κακά» λιπαρά τα οποία περιλαμβάνουν τα κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα, και τα καλά λιπαρά τα οποία είναι τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά. Τα πρώτα, «κακά» λιπαρά ανεβάζουν τα λιπίδια του σώματος και αυξάνουν το κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα κορεσμένα λιπαρά περιέχονται σε ζωικές πηγές λίπους όπως τα κρέατα και το βούτυρο, ενώ τα trans λιπαρά προκύπτουν από τη θερμική επεξεργασία (δηλαδή το τηγάνισμα) οποιασδήποτε μορφής λίπους και πρέπει να αυτά να αποφεύγονται. Τα «καλά» λιπαρά είναι λιπαρά που προέρχονται από φυτικές πηγές όπως το ελαιόλαδο, η μαργαρίνη αλλά και τα ψάρια. Σε αυτά τα λιπαρά περιλαμβάνονται και τα Ω3 λιπαρά οξέα τα οποία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό και με ποικίλους τρόπους.

Μύθος 2ος: Το να μην καταναλώνεις καθόλου λιπαρά είναι το καλύτερο.

Αλήθεια: Στη διατροφή μας πρέπει να υπάρχουν καθημερινά καλά λιπαρά. Η κατανάλωση λιπαρών όπως το ελαιόλαδο οδηγεί στη μείωση των επιπέδων των λιπιδίων του σώματος και στην καλύτερη υγεία της καρδιάς και του γαστρεντερικού συστήματος. Επιπλέον τα Ω3 λιπαρά εμφανίζουν δράσεις υπέρ της καρδιάς και της λειτουργίας του εγκεφάλου και κατά του καρκίνου, της φλεγμονής και της γήρανσης.

Μύθος 3ος: Τα προϊόντα χωρίς λιπαρά είναι υγιεινά και μπορούμε να τα καταναλώνουμε όσο θέλουμε.

Αλήθεια: Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά προϊόντα τα οποία δεν έχουν λιπαρά και εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορούν να κάνουν κακό στην υγεία μας. Ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι δεν έχουν λιπαρά τα σκευάσματα αυτά μπορεί να περιέχουν πληθώρα θερμίδων από υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες και να κάνουν κακό στην ισορροπία του διατροφικού μας πλάνου. Έτσι λοιπόν πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ότι επιλέγουμε να βάζουμε στη διατροφή μας.

Μύθος 4ος: Το να μην τρώμε λιπαρά είναι το κλειδί στο να χάσουμε κιλά.

Αλήθεια: Όταν κάνουμε μία προσπάθεια για απώλεια βάρους, το κλειδί είναι να προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε. Για την ακρίβεια χρειαζόμαστε συγκεκριμένο ποσοστό λιπαρών καθημερινά στη διατροφή μας για να δουλέψει σωστά ο οργανισμός μας. Ακόμη και αν δεν καταναλώσουμε καθόλου λιπαρά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μειωθεί το λίπος το σώματος μας, καθώς ο οργανισμός μας θα παράγει λιπαρά από τους υδατάνθρακες ή τις πρωτεΐνες που θα προσλάβει. Όλα λοιπόν είναι θέμα συνολικών θερμίδων και όχι λιπαρών.

Βασιλική Μ. Γκέσου

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος