Πες μου με ποιον θα πας για φαγητό… να σου πω πόσο θα φας!

new5_Two business men eating pizza uid 1427813.jpg

Η παρέα που επιλέγουμε για να βγούμε για φαγητό επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το τι θα φάμε. Δεν είναι άλλωστε και πολύ μακριά από την κοινή λογική αν αναλογιστούμε το τι γίνεται στην καθημερινότητα μας. Πόσο θα φάτε αν βγείτε με τον κολλητό σας φίλο και πόσο αν βγείτε για πρώτη φορά …πονηρό ραντεβού. Ωστόσο τα αποτελέσματα της έρευνας των Salvy et al που δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Αppetite είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

 

Οι μελετητές έκαναν πολλούς πιθανούς συνδυασμούς ατόμων που είτε είναι φίλοι είτε βγαίνουν για πρώτη φορά είτε είναι του ίδιου είτε του άλλου φύλλου και τους κανόνισαν συναντήσεις όπου τους είχαν στο τραπέζι κράκερς και μπισκοτάκια. Βρήκαν ότι από όλους τους πιθανούς συνδυασμούς περισσότερο τρώνε οι άντρες φίλοι όταν βγαίνουν μεταξύ τους. Όχι μόνο τρώνε περισσότερο, αλλά τρώνε υπερδιπλάσια ποσότητα από ότι αν βγουν γυναίκες φίλες μεταξύ τους.

Φυσικά το λιγότερο τρώνε όταν βγουν δύο άτομα του αντίθετου φίλου για πρώτη φορά μεταξύ τους. Μάλιστα οι γυναίκες είναι αυτές που κρατούν περισσότερη «άμυνα» (καθώς θέλουν προφανώς να κάνουν την καλή πρώτη εντύπωση) καθώς βρέθηκε ότι καταναλώνουν μόλις το 40% περίπου της ενέργειας που θα προσλάμβαναν αν τον φίλο του αντίθετου φύλλου τον ήξεραν ήδη. Αντίθετα οι άνδρες φαίνεται να είναι πιο κοντά στον πραγματικό τους εαυτό από το πρώτο κιόλας ραντεβού, καθώς καταναλώνουν περίπου το 75% αυτού που θα κατανάλωναν αν την κοπέλα την ήξεραν από καιρό.

Πρόκειται για μία ακόμα έρευνα που επιβεβαιώνει ότι η διατροφική μας συμπεριφορά επηρεάζεται από το κοινωνικό μας περιβάλλον.

Πηγή: www.nutrimed.gr

Παπαλαζάρου Αναστάσιος

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος