Αλτσχαίμερ: Μπορεί η άσκηση να προλάβει την απώλεια μνήμης;

new26_6594148_s.jpg
Η άσκηση προσφέρει πολλά γνωστά οφέλη, συμπεριλαμβανομένoυ της μείωσης του κινδύνου  καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη, την ενίσχυση των οστών και των μυών, καθώς και μείωση του στρες. Φαίνεται επίσης ότι η τακτική σωματική άσκηση ωφελεί τον εγκέφαλο. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι σωματικά δραστήρια είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν πτώση στη νοητική τους λειτουργία και έχουν μειωμένο  κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Kάνοντας γυμναστική αρκετές φορές την εβδομάδα για 30 έως 60 λεπτά μπορoύμε  να:

  • Διατηρήσουμε την σκέψη, τον συλλογισμο και τις δεξιότητες μάθησης σε εγρήγορση στα υγιή άτομα

  • Βελτιώσουμε τη μνήμη, τον συλλογισμό, την κρίση και τις δεξιότητες της σκέψης(νοητική λειτουργία) για άτομα με ήπια νόσο Αλτσχάιμερ ή ήπια γνωστική εξασθένιση

  • Καθυστερήσουμε την έναρξη της νόσου Alzheimer σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου

Η σωματική δραστηριότητα φαίνεται να βοηθά τον εγκέφαλο διατηρώντας την αιματική ροή. Η άσκηση αυξάνει επίσης τις χημικές ουσίες που προστατεύουν τον εγκέφαλο και βοηθά στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. 

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες ώστε να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό η προσθήκση σωματικής δραστηριότητας βελτιώνει την μνήμη ή επιβραδύνει την εξέλιξη της γνωστικής εξασθένισης.Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να γυμναζόμαστε τακτικά ώστε να παραμένουμε σε καλή φυσική κατάσταση τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Επαμεινώνδας Κώνστας

M. Sc Φυσικής Αγωγής-Personal trainer