Χαμηλή κρεατινίνη

new35_5421615a_m.jpg
Η κρεατινίνη είναι ένα από τα τελικά προϊόντα του μεταβολισμού των πρωτεϊνών στο ανθρώπινο σώμα. Η καλός μεταβολισμός της κρεατινίνης προϋποθέτει καλή κυκλοφορία και επάρκεια αίματος και καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, το οποίο δρα ως απεκκριτικό φίλτρο των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού. Ο ρυθμός του μεταβολισμού, η μυϊκή μάζα, η διατροφή, η ηλικία, η πρόσληψη νερού και αλκοόλ, τα προσλαμβανόμενα φάρμακα, η θερμοκρασία, είναι στοιχεία που επηρεάζουν τα επίπεδα της κρεατινίνης. Η συγκέντρωση της κρεατινίνης στο αίμα, στο υγιές άτομο σχετίζεται λιγότερο με το ποσό των προσλαμβανόμενων πρωτεϊνών, συγκριτικά με την ουρία.

Ενώ η παθολογική αύξηση της κρεατινίνης απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, η μείωση των επιπέδων της είναι σπανιότερη. Η πτώση της μπορεί να οφείλεται σε ελαττωμένη παραγωγή, αυξημένη απέκκριση ή συνδυασμό των δύο μηχανισμών.

Τα αίτια της πτώσης της ουρίας διακρίνονται σε:

1. Φυσιολογικές καταστάσεις.

Η κύηση, ιδιαίτερα κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο είναι χαρακτηριστική εκπρόσωπος της κατηγορίας.

2. Κακή διατροφή και φάρμακα.

Δίαιτες με χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών και υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μειώνουν τα επίπεδα της ουρίας και σπανιότερα προκαλούν ελάττωση και της κρεατινίνης.

3. Συστηματικά νοσήματα.

Νοσήματα που προκαλούν εξασθένηση ή πτώση της μυϊκής μάζας (π.χ. μυϊκή δυστροφία) είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας.

Είναι σημαντικό να διερευνηθεί η αιτία της πτώσης της κρεατινίνης για να αποκλειστούν και να θεραπευτούν εγκαίρως υποκείμενα συστηματικά αίτια.

Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το ιστορικό, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση κατευθύνουν την διάγνωση και την θεραπεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται συμπληρωματικοί εργαστηριακοί έλεγχοι.

Μοσχοβάκη Αναστασία

Ιατρός Ειδική Παθολόγος