Υποκατάστατα ζάχαρης: Έλεγχος βάρους με γλυκιά γεύση

new35_6481641a_m.jpg

Πολύτιμη “χείρα βοηθείας” σε όλους όσοι επιθυμούν να ελέγξουν το βάρος τους προσφέρουν οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, όπως η ασπαρτάμη, το γλυκαντικό από στέβια, η σουκραλόζη κ.α., γνωστές και ως υποκατάστατα ζάχαρης. Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες δεν αποτελούν «σύγχρονα» συστατικά, καθώς χρησιμοποιούνται για περισσότερο από έναν αιώνα, από την εποχή, που ένας χημικός του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ ανακάλυψε τη σακχαρίνη το 1879.

Στην Ευρώπη, και παγκοσμίως, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αξιολογούνται εκτενώς και σε διαρκή βάση από τις αρμόδιες αρχές ασφάλειας, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, και χρησιμοποιούνται σε χιλιάδες τρόφιμα και ροφήματα, όπως αναψυκτικά, γλυκίσματα, γαλακτοκομικά προϊόντα, είδη ζαχαροπλαστικής, τσίχλες και ζεστά ροφήματα σοκολάτας. Επίσης, τα περισσότερα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, και κυρίως η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, η σουκραλόζη και πρόσφατα το γλυκαντικό από το φυτό στέβια είναι διαθέσιμα ως επιτραπέζια γλυκαντικά, τα οποία χρησιμοποιούνται σε τσάι και καφέ ή σε άλλα τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα δημητριακά.

Γλυκιά γεύση

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά έχουν πολύ έντονη γλυκιά γεύση, η οποία μάλιστα είναι δεκάδες έως και εκατοντάδες φορές εντονότερη από της ζάχαρης. Για παράδειγμα, η ακετοσουλφάμη-K είναι 150-200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, η ασπαρτάμη 150-200 φορές πιο γλυκιά, η σακχαρίνη 300-400 φορές, το γλυκαντικό από το φυτό στέβια 200-300 φορές, κ.λπ. Το θερμιδικό τους περιεχόμενο κυμαίνεται από 0 έως 4 χιλιοθερμίδες ανά γραμμάριο, ωστόσο, όλα παρέχουν πολύ λίγες θερμίδες στην πράξη, επειδή προστίθενται στα προϊόντα σε πολύ μικρές ποσότητες.

Οι λόγοι για τους οποίους τα προϊόντα με υποκατάστατα γλυκαντικά είναι τόσο δημοφιλή είναι η επιθυμία των καταναλωτών να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος χωρίς να στερηθούν τη γλυκιά γεύση, και η προσπάθεια των εταιριών τροφίμων να προσφέρουν επιλογές με προϊόντα με χαμηλές θερμίδες και, φυσικά, ευχάριστη γεύση.

Ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά και σωματικό βάρος

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, μετά-αναλύσεις και ανασκοπήσεις βιβλιογραφίας, όταν χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής τρόφιμα και ποτά με υποκατάστατα γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, μπορούν να εξελιχθούν σε πολύτιμο σύμμαχο για τον έλεγχο του βάρους.

Σύμφωνα με το EUFIC, η απώλεια βάρους είναι εφικτή όταν κάποιος μειώσει τις θερμίδες που προσλαμβάνει μέσω της διατροφής και αυξήσει τις θερμίδες που δαπανά μέσω της σωματικής δραστηριότητας, πάντα στο πλαίσιο μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής. Δηλαδή, το να συμπεριλάβει κάποιος στη διατροφή του ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν θα τον οδηγήσει αυτόματα σε απώλεια βάρους, αποτέλεσμα που θα έλθει μόνον όταν μειωθεί η συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Αλλά η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνει κάποιος καθημερινά, και επιπλέον βοηθάει στην αύξηση της ποικιλίας των τροφίμων και ροφημάτων που προσφέρουν ευχαρίστηση, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην τήρηση της δίαιτας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και τελικά στην απώλεια βάρους.

Για του λόγου το αληθές από τα συμπεράσματα μετά-ανάλυσης και ανασκόπησης της βιβλιογραφίας που δημοσιεύτηκε το 2006, προκύπτει ότι άνθρωποι που επιλέγουν τρόφιμα και ποτά, τα οποία περιέχουν ασπαρτάμη αντί της κανονικής ζάχαρης, κατάφεραν να μειώσουν τόσο την πρόσληψη θερμίδων όσο και το συνολικό σωματικό βάρος. Βάσει της έρευνας η απώλεια για έναν ενήλικο άτομο 75 κιλών ήταν 0,2 κιλά ανά εβδομάδα.

Οπότε, φαίνεται ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν όχι μόνο να προσφέρουν γλυκιά γεύση, που αποτελεί κομμάτι της απολαυστικής πλευράς της διατροφής, αλλά και να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους

Ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά και υγεία

Ο έλεγχος του βάρους είναι σημαντικός για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη επειδή, μεταξύ άλλων, μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη να ελέγξουν το βάρος τους και Οργανισμοί υγείας όπως η Αμερικάνικη Διαβητολογική Εταιρεία (American Diabetes Association) αλλά και η αντίστοιχη Ένωση της Βρετανίας επισημαίνουν ότι τα προϊόντα με γλυκαντικά χαμηλής θερμιδικής αξίας μπορούν να βοηθήσουν άτομα με διαβήτη να διαχειριστούν την επιθυμία τους για γλυκό, χωρίς τον κίνδυνο να διαταραχθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Σημαντική είναι η συμβολή των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών και στη διατήρηση της στοματικής υγείας. Και αυτό επειδή τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν μεταβολίζονται από τα βακτηρίδια του στόματος και δεν παράγονται οξέα, οπότε δεν συμβάλλουν στην εμφάνιση οδοντικής τερηδόνας.

Πηγή: Eufic review 2012

 http://www.eufic.org/article/en/expid/Benefits_Safety_Low_Calorie_Sweeteners