ΚΑΤ: Νέο πρωτοποριακό μηχάνημα διάγνωσης λοιμώξεων που προκαλούνται από εμφυτεύματα

deltia typou 3_kat.jpg

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2012: Παρά τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα μας, τα Νοσοκομεία εξοπλίζονται με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ένα νέο πρωτοποριακό μηχάνημα που χρησιμοποιείται στη διάγνωση των λοιμώξεων, ιδιαίτερα στα ορθοπεδικά εμφυτεύματα, λειτουργεί στο ΚΑΤ. Το συγκεκριμένο μηχάνημα υπερήχων, για τη λειτουργία του οποίου δεν απαιτούνται αντιδραστήρια, συμβάλει τα μέγιστα στον προσδιορισμό παθογόνων μικροβίων που ευθύνονται για τη λοίμωξη, με μεγάλη αξιοπιστία.

Το νέο ιατρικό μηχάνημα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου στο ΚΑΤ, με θέμα «Περιπροθετικές Λοιμώξεις: από τη Διάγνωση στη Θεραπεία».

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο μικροβιολόγος στο ΚΑΤ, επιμελητής Α΄, κος Αντώνιος Στυλιανάκης και ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κος Νικόλαος Σύψας.

Ο κίνδυνος των λοιμώξεων δεν εξαφανίστηκε

«Ο κίνδυνος για λοιμώξεις μεγαλώνει όσο περισσότερο παραμένει το εμφύτευμα στον ασθενή που έχει χειρουργηθεί, γιατί η πιθανότητα μόλυνσης μετά την εμφύτευση υφίσταται διαρκώς, από μία απομακρυσμένη εστία διαμέσου της αιματογενούς οδού», ανέφερε ο κος Στυλιανάκης μιλώντας στην εκδήλωση. Εάν επιπλέον ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο χρόνος παραμονής των προθέσεων αυξάνεται χάριν και του υψηλότερου προσδόκιμου επιβίωσης που έχει επιτευχθεί _ συνέχισε _  οι λοιμώξεις από εμφυτεύματα αναμένεται να αυξάνονται συνεχώς και σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες. «Ο κίνδυνος πρόκλησης λοίμωξης από εμφυτεύματα μειώθηκε διαχρονικά, αλλά δεν εξαφανίστηκε», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κο Στυλιανάκη, στόχος της θεραπευτικής αντιμετώπισης της περιπροθετικής λοίμωξης είναι η διάσωση της πρόθεσης (σε πρώιμη μετεγχειρητική λοίμωξη), ή η αναθεώρηση της αρθροπλαστικής σε πρώτο στάδιο ή δεύτερο στάδιο διατηρώντας την κινητικότητα της άρθρωσης με τη χρήση spacer τσιμέντου που περιέχει αντιβιοτικό (συνήθως γενταμυκίνη) για την παρεμπόδιση του αποικισμού του με μικρόβια.

Η ακριβής μικροβιολογική διάγνωση των περιπροθετικών λοιμώξεων είναι κρίσιμη γιατί επηρεάζει καθοριστικά την κατεύθυνση της θεραπευτικής αντιμετώπισης (αντιμικροβιακή αντιμετώπιση και χειρουργική αποκατάσταση) και την πορεία της αρθροπλαστικής.

«Η ταυτοποίηση και ο έλεγχος ευαισθησίας των μικροβίων που προκάλεσαν τη λοίμωξη βοηθά στη χορήγηση στοχευμένης και όχι εμπειρικής αντιμικροβιακής θεραπείας», εξήγησε ο κος Στυλιανάκης.

Απλή, αποτελεσματική και οικονομική μέθοδος

Η εφαρμογή των χαμηλής έντασης και συχνότητας υπερήχων, βελτιώνει τις δυνατότητες για ακριβή μικροβιολογική διάγνωση των λοιμώξεων σχετιζόμενων με εμφυτεύματα. Όπως έως σήμερα έχει δειχθεί, η καλλιέργεια του υγρού υπερήχησης των εξαχθέντων αποικισμένων με μικροοργανισμούς εμφυτευμάτων, είναι περισσότερο ευαίσθητη και ειδική σε σχέση με τις συμβατικές καλλιεργητικές μεθόδους που στηρίζονται στην άμεση καλλιέργεια του εμφυτεύματος και τις καλλιέργειες του αρθρικού υγρού.

Η μεθοδολογία της υπερήχησης των εμφυτευμάτων, με την ποσοτικοποίηση του αποτελέσματος της καλλιέργειας των μικροοργανισμών του εμπλουτισμένου υγρού, βοηθά περισσότερο στη διάκριση μεταξύ των επιμολύνσεων και των λοιμώξεων που σχετίζονται με τα εμφυτεύματα.

Επίσης, η καλλιέργεια του υγρού υπερήχησης αποτελεί μια οικονομική, απλή, εύχρηστη, ποσοτική μέθοδο η οποία ξεπερνά τα προβλήματα των επιμολύνσεων που δυσχεραίνουν την εργαστηριακή διάγνωση των λοιμώξεων, ιδιαίτερα στα ορθοπεδικά εμφυτεύματα. Η ορθή εφαρμογή της μεθοδολογίας των υπερήχων αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή χρήση τους στην μικροβιολογική διαγνωστική των λοιμώξεων από εμφυτεύματα.