Ασπαρτάμη, σακχαρίνη, στέβια…ασφαλείς σύμμαχοι στον έλεγχο του βάρους σύμφωνα με το Eufic review 2012

new35_stevia2.jpg

Τον αστικό μύθο, που θέλει τα τεχνητά γλυκαντικά να σχετίζονται με μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, διαψεύδει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority-EFSA). Η σύσταση της EFSA προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία άλλωστε επιβεβαιώνει σειρά μελετών της επιστημονικής κοινότητας, ήταν και παραμένει η ίδια: η χρήση των εγκεκριμένων ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη κ.α. σε τρόφιμα και ποτά, σε ποσότητες εντός της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (ADI) δεν αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Οι επιστήμονες, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο της ασφάλειας των τροφίμων, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ύλες με μειωμένες και μηδενικές θερμίδες, και ειδικά τα δυο γλυκαντικά, τα οποία και έχουν αποτελέσει και βασικό σημείο αντιπαράθεσης, η σακχαρίνη και η ασπαρτάμη, δεν ενέχουν οποιοδήποτε κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, καθώς κανένας από τους ‘συναγερμούς’ που έχουν σημανθεί δεν έχει επιβεβαιωθεί από σχετικά αποτελέσματα.

Έλεγχοι ασφάλειας για τα υποκατάστατα ζάχαρης

Η EFSA έχει βάλει εδώ και χρόνια τη «σφραγίδα» ασφαλείας στις γλυκαντικές ύλες χαμηλής και μηδενικής θερμιδικής αξίας, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα πρόσθετα συστατικά στα τρόφιμα και στα ποτά, που πωλούνται στην ΕΕ, έχουν υποβληθεί σε διεξοδικούς ελέγχους και έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, οι άνθρωποι, που επιλέγουν τα υποκατάστατα ζάχαρης στα τρόφιμα και ροφήματά τους, μπορούν να είναι βέβαιοι για την ασφάλειά τους, με δεδομένο ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και, κατ΄ επέκταση, οι αρμόδιες εθνικές και διεθνείς αρχές για την ασφάλεια τροφίμων, έχουν διεξάγει εκτενείς επιστημονικές έρευνες και αξιολογήσεις, οι οποίες υποστηρίζουν την ασφάλεια των εγκεκριμένων ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών.

Οι αξιολογήσεις ασφάλειας, που διενεργεί η EFSA, έχουν αναδείξει την ημερήσια αποδεκτή ποσότητα (ADI) για κάθε γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων, η οποία και αποτελεί έναν ασφαλή οδηγό για τη συνολική ποσότητα που μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια σε καθημερινή βάση καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου. Επιστημονικές μελέτες μάλιστα επιβεβαιώνουν ότι το ποσό των γλυκαντικών χαμηλής και μηδενικής θερμιδικής αξίας, που καταναλώνεται στην πραγματικότητα από έναν άνθρωπο, είναι κατά πολύ υποδεέστερο της ημερήσιας αποδεκτής δόσης (σσ οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για να «καταφέρει» π.χ. ένας ενήλικος που ζυγίζει 70 κιλά να φτάσει αυτό το όριο για την ασπαρτάμη, θα έπρεπε να καταναλώσει σε μία ημέρα 15-20 κουτάκια αναψυκτικών light ή πάνω από 80 γλυκαντικά δισκία ασπαρτάμης, κάτι που θεωρείται ανέφικτο).

Πρόσθετες εγγυήσεις για την ασφάλεια των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών

Περαιτέρω η επιστημονική κοινότητα επιβεβαιώνει ότι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες είναι απόλυτα ασφαλείς, καθώς κάθε πρόσθετο τροφίμων, που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνει έναν συγκεκριμένο αριθμό Ε (το Ε υποδηλώνει την ευρωπαϊκή προέλευση του πρόσθετου). Όλα τα υποκατάστατα ζάχαρης έχουν τη δική τους ένδειξη Ε με αριθμούς εντός του εύρους E900-999. Ο αριθμός Ε είναι επομένως μια ένδειξη ότι η πρόσθετη ύλη έχει εγκριθεί και είναι ασφαλής για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Αυτό αποτελεί μια πρόσθετη εγγύηση ότι όλες οι γλυκαντικές ύλες με μειωμένες ή μηδενικές θερμίδες, που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ, είναι ασφαλείς προς κατανάλωση και δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία.

Μελέτες σε ανθρώπους

Ομάδα Ιταλών ερευνητών αξιολόγησε την πρόσληψη ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών σε ασθενείς με διάφορους τύπους καρκίνου και τη συνέκρινε με την αντίστοιχη πρόσληψη σε άτομα που ήταν υγιή. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 13 ετών σε περίπου 9.000 περιπτώσεις. Μετά από τον συνυπολογισμό και άλλων παραγόντων, όπως το κάπνισμα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την κατανάλωση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών.

Πηγή: Eufic review 2012

http://www.eufic.org/article/en/expid/Benefits_Safety_Low_Calorie_Sweeteners/