Τα χειμερινά λαχανικά και η διατροφική τους αξία!

new35_7929215a_s.jpg

Διαρκώς ακούμε για τα οφέλη της κατανάλωσης λαχανικών για τη διατροφή μας, και πόσο καλό κάνουν στην υγεία μας. Το χειμώνα που ο οργανισμός μας είναι πιο ευαίσθητος και καταπονείτε από το κρύο και τις ιώσεις χρειάζεται επάρκεια θρεπτικών συστατικών για να θωρακιστεί και είναι υγιής. Κάθε εποχή έχει να μας προσφέρει τα δικά της λαχανικά. Τώρα λοιπόν που χειμωνιάζει ποια είναι τα υψηλής διατροφικής αξίας λαχανικά και ποιο το όφελος που μας δίνει το καθένα;

Λάχανο

Το λάχανο είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα λαχανικά στην ελληνική επικράτεια. Υπάρχει σε διάφορες μορφές όπως σγουρό, κόκκινο λάχανο, με επικρατέστερη μορφή το κλασσικό λευκό λάχανο. Το λάχανο είναι πλούσια πηγή της βιταμίνης C, των βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου.   Επίσης εμφανίζει αντιφλεγμονικές δράσεις και μπορεί να μειώσει τα οιδήματα. Στην ελληνική κουζίνα το λάχανο είναι ιδιαίτερα αγαπητό καταναλώνεται ωμό σαν σαλάτα είτε μαγειρεμένο με κρέας, ως λαδερό φαγητό, λάχανο ή λαχανόρυζο, σε διάφορους τοπικούς μεζέδες όπως τα γιαπράκια ή οι λαχανοντολμάδες.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες, καθώς τα 100g αυτού έχουν μόνο 34kcal. Ωστόσο είναι ιδιαίτερα θρεπτικό καθώς περιέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών που φαίνεται να εμφανίζουν έντονη αντικαρκινική δράση. Επιπρόσθετα τα 100g μπρόκολου μας παρέχουν 83mg βιταμίνης C ή το 150% της συνιστώμενης προσλαμβανόμενης δόσης αυτής για ένα μέσο ενήλικα. Αποτέλεσμα αυτού η ισχυρή δράση κατά των ιώσεων του χειμώνα. Το μπρόκολο τρώγεται κυρίως σαν σαλάτα, ελαφρώς βρασμένο ή σαν επιμέρους συστατικό σαλτσών και φαγητών.

Κουνουπίδι

Αν και το κουνουπίδι είναι ένα από τα λαχανικά που δεν είναι εκτενώς μελετημένα, το όνομα του συνδέεται με διάφορες αντικαρκινικές δράσεις καθώς το κουνουπίδι φαίνεται να εμφανίζει αντιοξειδωτική δράση, ανιτφλεγμωνώδη και συστατικά του να διαδραματίζουν ρόλο στην αποβολή των τοξινών του οργανισμού. Καταναλώνεται συνήθως ως σαλάτα, ελαφρώς βρασμένο, ενώ στην νότια Ελλάδα συναντάται και μαγειρευτό ως λαδερό φαγητό.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο από το πιο διαφημισμένα. Το συναντάμε στις παιδικές ταινίες (Ποπάυ) και είναι ο κύριος καβγάς μεταξύ μαμάδων και παιδιών. Τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά (στα 100g περιέχει to 1110% της Βιταμίνης Κ που πρέπει να λάβει ένας ενήλικας ημερησίως). Εμφανίζει αντιοξειδωτική και ανιτφλεγμωνώδη δράση, προστατεύει στα καρδιαγγειακά προβλήματα και ενισχύει την υγεία των οστών. Στην Ελλάδα καταναλώνεται ως κυρίως αλλά και πολύ συχνά ως κύριο συστατικών των παραδοσιακών πιτών.  

Βασιλική Μ. Γκέσου

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος