Κολπίτιδες στην παιδικη ηλικία

new34_7017663_s.jpg

Στα παιδιά, το συχνότερο Γυναικολογικό πρόβλημα είναι οι κολπίτιδες. Έχει υπολογιστεί ότι σχεδόν το 90% των κοριτσιών, πριν την εμφάνιση της «περιόδου», θα εμφανίσουν, έστω και για μια φορά, κάποιο επεισόδιο αιδοιοκολπίτιδας. 

Ο κύριος λόγος είναι ότι ο κόλπος είναι πολύ πιο ευάλωτος στην παρουσία μικροβίων στο νεαρό κορίτσι από ότι στην ενήλικη γυναίκα. Η χρήση της πάνας και η εγκόπριση, έχουν ως αποτέλεσμα την μεταφορά μικροβίων από τον πρωκτό στον κόλπο. Επίσης, η αμελής υγιεινή στην τουαλέτα του σχολείου, η διερεύνηση των γεννητικών οργάνων με τα χέρια και πολλές άλλες λεπτομέρειες, συμπληρώνουν τις αιτίες αιδοιοκολπίτιδας στα παιδιά. Τέλος, οι κολπίτιδες ειναι ιδιαίτερα συχνές μετά απο τις καλοκαιρινές διακοπές, τα μπάνια στις θάλασσες και τα παιχνίδια στην άμμο. 

Για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία της μικρής ασθενούς απαιτούνται ειδικές τεχνικές, εμπειρία και εξοπλισμός. Η διερεύνηση περιλαμβάνει απαραίτητα και καλλιέργεια κολπικών υγρών, από το βάθος του κόλπου, καθώς εκεί βρίσκεται η εστία των μικροβίων. 

Ο ειδικός Γυναικολόγος Παίδων (απαραίτητος σύμμαχος των Παιδιάτρων) έχει την κατάλληλη εμπειρία να ξεπεράσει το εμπόδιο του παρθενικού υμένα και να κάνει την σωστή λήψη υγρού από το βάθος του κόλπου, χωρίς πρόβλημα και κινδύνους για την ακεραιότητα του υμένα. 

Ενημερωθείτε σωστά… 

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος

www.παιδογυναικολογος.gr