Διατροφή και κατάθλιψη

new34_8033063_s.jpg

Ο σύγχρονος άνθρωπος πολιορκείται από συναισθήματα άγχους, απομόνωσης, μελαγχολίας και κατάθλιψης. Η κατάθλιψη είναι από τις πιo διαδεδομένες ΨΥΧΙΚΕΣ ΝΟΣΟΥΣ της εποχής μας. Σύμφωνα με μελέτες που διεξήχθησαν σε ομάδες πληθυσμού για την εξάπλωση της, οι γυναίκες, συγκριτικά με τους άνδρες, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν “καταθλιπτικό επεισόδιο”.

Αυτό σχετίζεται και με τις διάφορες αλλαγές που συμβαίνουν στις ηλικιακές μεταβάσεις. Οι έρευνες δεν πιστοποιούν με βεβαιότητα αν οι ορμόνες προκαλούν τη “νόσο” ή για το αν η νόσος πυροδοτείται από τις ορμονικές αλλαγές. Η προγεννητική, η επιλόχεια, η προ-εμμυνορησιακή ή άλλες μορφές της κατάθλιψης δε τείνουν να αποδείξουν αν είναι γονιδιακό αποτέλεσμα ή σημείο των καιρών μας. Μπορεί τα ερεθίσματα που τη προκαλούν να διαφέρουν στον καθένα από εμάς, αλλά η επίδραση και τα συμπτώματα έχουν ως κοινό γνώρισμα: το μειωμένο ενδιαφέρον για τις συνήθεις μας δραστηριότητες, ανικανότητα στη λήψη αποφάσεων, χαμηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης, διαταραχές στον ύπνο και την όρεξη. Υπάρχει μεγάλο ποσοστό ατόμων, όπου σε κάποια χρονική περίοδο της ζωής τους, παρουσιάζει είτε μεγάλη και απότομη αύξηση βάρους ή ασυνήθιστη απώλεια. Οι διατροφικές διαταραχές, είναι αποτέλεσμα καταθλιπτικής συμπεριφοράς αλλά και η κατάθλιψη μπορεί να ‘ναι βασική αιτία για την εξάπλωση της παχυσαρκίας.

Ο Βρετανικός Σύλλογος Διαιτολόγων δημοσίευσε πρόσφατα οδηγίες σχετικές με τον έλεγχο της “ήπιας ή μέτριας κατάθλιψης”. Η σημαντική αύξηση των ψυχικών παθήσεων, οφείλεται πέρα των άλλων και στις διατροφικές αλλαγές. Η βιομηχανοποίηση της Πτηνοτροφίας-Κτηνοτροφίας και Γεωργίας έχουν ως συνέπεια την εισαγωγή και προσθήκη απαγορευτικών συστατικών, υδρογονωμένων λιπών και άλλων επιβλαβών ουσιών για τη Δημόσια Υγεία. Παρόλα αυτά, η επιστήμη της Διατροφής επισημαίνει πάντα τη χρησιμότητα της τροφής όσον αφορά τις εγκεφαλικές μας λειτουργίες. Ο εγκέφαλος αποτελεί το πιο βασικό όργανο, που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της πείνας-όρεξης ή κακής θρέψης. Κι αυτό γιατί εκκρίνει 2 νευροδιαβιβαστικές ορμόνες, την ενδορφίνη και τη σεροτονίνη (κι όχι μόνο). Αυτές είναι χημικά συστατικά που παράγονται στις νευρικές απολήξεις του εγκεφάλου και πλήττουν τους υποδοχείς, στα κύτταρα “στόχους”. Όταν λοιπόν, τα επίπεδα τους είναι φυσιολογικά, αποκαθιστούν την ήρεμη διάθεση και τη συγκέντρωση. Οι τροφές που διατηρούν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα βοηθούν παράλληλα και στη σταθερή της έκκριση.

Η διατροφή, διαδραματίζει μείζονος σημασίας ρόλο, αφού οι τροφές παράγουν ενέργεια και ασκούν αντικαταθλιπτική δράση. Πρόσφατες μελέτες που έγιναν σε παιδάκια από 7-12 ετών, απέδειξαν ότι η χαμηλή πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων (εξηγώ παρακάτω), η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης και η έλλειψη πρωινού γεύματος από τη διατροφή τους, επιδρά αρνητικά στα επίπεδα της σεροτονίνης και του φυλλικού οξέος, που είναι υπεύθυνα για τη μνήμη, τη συγκέντρωση και άλλες πνευματικές ή σωματικές δεξιότητες. Έτσι λοιπόν, και βάσει των παραπάνω, η Σύγχρονη Διατροφή, πρέπει να βασίζεται σε τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη 6, όπως είναι:

  • δημητριακά ολικής άλεσης ή βρώμης,
  • πατάτες,
  • ρύζι,
  • ψωμί ολικής άλεσης,
  • ανάλατοι ξηροί καρποί (σύνθετοι υδατάνθρακες)

που προάγουν την αύξηση της γλυκόζης (σακχάρων αίματος) στον οργανισμό και άρα και της σεροτονίνης, αποδίδοντας ενέργεια και ευεξία.

Άλλες τροφές επίσης:

  • κοτόπουλο,
  • κόκκινο κρέας (κάθε 10 μέρες),
  • συκώτι,
  • αυγό,
  • γαλακτοκομικά (άπαχα), τα οποία είναι πλούσια σε Β12 (αντικαταθλιπτική δράση)
  • φυλλώδη πράσινα λαχανικά και φρούτα (βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση),
  • λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε 3ω-6ω-9ω λιπαρά, γιατί επιδρούν καταλυτικά σε ό,τι αφορά τις νευροδιαβιβαστικές λειτουργίες γιατί με κάποιο μεταβολικό τρόπο, δημιουργούν ένα γκρούπ ουσιών, που παίζουν δομικό και λειτουργικό ρόλο στις μεμβράνες των κυττάρων μας.

Συνοψίζοντας λοιπόν, θέλω να σας επισημάνω ότι η σπουδαιότητα του πρωινού μας γεύματος, τα μικρά και τακτά γεύματα, η ισορροπημένη κατανάλωση της τροφής μας, η φυσική δραστηριότητα και το νερό, εξασφαλίζουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία.

Ο άνθρωπος είναι η υπέρτατη μονάδα ζωής. Μπορεί οντολογικά να είμαστε μοναδικοί, όμως όλοι μαζί μπορούμε να συντελέσουμε για το καλύτερο “ΟΛΟΝ”.

Γιατί ας μη ξεχνάμε πως…”ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΜΑΣ…ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ”

Διονυσία Κόντη

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (H.N.D – BcN)