Danone: «Αγάπησε την κοιλιά σου»

deltia typou 3_LAPTOP_LoveyourTummy.jpg

Το 80% των γυναικών υποφέρουν από δυσφορία του κατώτερου γαστρεντερικού συστήματος!

Ένα εντυπωσιακό ποσοστό (80%1) των γυναικών σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από δυσφορία του κατώτερου γαστρεντερικού συστήματος, η οποία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη συνολική ευεξία και την ποιότητα ζωής2, ενώ οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαστρεντερολογίας (WGO) δηλώνουν ότι η ευημερία πεπτικού συστήματος συχνά αγνοείται, και είναι παρεξηγημένη ή υποτιμημένη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας (WGO) ξεκίνησε μια 12μηνη καμπάνια, με τίτλο «Αγάπησε την κοιλιά σου»! Η εκστρατεία, που υποστηρίζεται από τη Danone, στόχο έχει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να βελτιώσουν την ευημερία του πεπτικού τους και να πάψουν να δέχονται τις διαταραχές της πέψης, όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και υπερβολικό μετεωρισμό ως φυσιολογικά.

Βασικό στάδιο της εκστρατείας αποτελεί ένα μοναδικό τεστ, που ονομάζεται «Τύπος Κοιλιάς», μέσω του οποίου οι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν τα αίτια για τη διαταραχή της πέψης τους, έτσι ώστε να αρχίσουν να λαμβάνουν μέτρα για τη βελτίωση της. Το τεστ στην Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιηθεί στον ειδικά διαμορφωμένο διαδικτυακό τόπο www.loveyourtummy.gr, όπου οι επισκέπτες μπορούν να βρουν συμβουλές για κάθε «τύπο κοιλιάς».

LoveyourTummy

«Το πεπτικό σύστημα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία όλου του οργανισμού. Υπάρχει συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ του εγκεφάλου και του πεπτικού συστήματος αλλά ταυτόχρονα το πεπτικό έχει δική του νευρική αυτορρύθμιση, το εντερικό νευρικό σύστημα, που δουλεύει αυτόνομα ακόμη κι αν αποκοπεί η νευρική επικοινωνία του με το κεντρικό νευρικό σύστημα του οργανισμού» όπως επισημαίνει ο κος Γεράσιμος Ι. Μάντζαρης Διευθυντής, Α’ Γαστρεντερολογική Κλινική, ΓΝΑ Ευαγγελισμός, υπογραμμίζοντας πως «Αντιλαμβάνεται επομένως εύκολα ο καθένας μας πόσο σημαντική αρνητική επίδραση έχει οποιαδήποτε σοβαρή δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος στην ευεξία, την ποιότητα της ζωής μας, την ικανότητα να εργαστούμε φυσιολογικά αλλά και να διατηρήσουμε ανεπηρέαστες άλλες σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Η έγκαιρη ανίχνευση και αποκατάσταση των όποιων διαταραχών θα βοηθήσει να αποτραπούν μονιμότερες διαταραχές της υγείας μας. Μέθοδοι όπως οι “TummyTypes”, ενημερώνουν το κοινό για να καταλάβει πως εργάζεται το πεπτικό σύστημα, να αντιληφθεί με σαφήνεια τη φύση και τα συμπτώματα των διαταραχών του και να προσπαθήσει να τις αποκαταστήσει. Η καμπάνια “LoveYourTummy”, του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαστρεντερολογίας (World Digestive Organization), δείχνει πως μπορούν οι ίδιοι οι ασθενείς να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, μέσα από διαδικασίες, όπως: Να πίνουν περισσότερο νερό, να περπατούν περισσότερο, να απολαμβάνουν την τροφή τους τρώγοντας αργά, να αποφεύγουν τα μεγάλα γεύματα και τροφές που “αναστατώνουν” το πεπτικό τους σύστημα, να γυμνάζονται, να προσλαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση κι έχουν αποδεδειγμένα προβιοτικά οφέλη και να αποφεύγουν το κάπνισμα. Με άλλα λόγια να αλλάξουν απλά πράγματα στον τρόπο της ζωής τους που θα ανακουφίσει τα συμπτώματά τους, σωματικά και ψυχικά».

TummyTypes

Από πλευράς της, η Ναυσικά Φρίμα, Health Affairs Manager, Danone Γαλακτοκομικά Προϊόντα A.E., Διδάκτωρ Γενετικής, τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, υπογραμμίζει πως «Είμαστε πολύ περήφανοι που δίνεται στη Danone η ευκαιρία να συμμετέχει σε μια τόσο ενδιαφέρουσα καμπάνια του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαστρεντερολογίας. Η κοιλιά μας όχι μόνο τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι πλέον γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης μας, μιας και το έντερο αναγνωρίζεται από πολλούς επιστήμονες ως δεύτερος εγκέφαλος του σώματος».

Μερικά από τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα του πεπτικού συστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η πεπτική δυσφορία, το φούσκωμα, η δυσκοιλιότητα και το πρήξιμο. Τα καλά νέα είναι ότι για πολλούς ανθρώπους, η διαταραχή της πέψης μπορεί να βελτιωθεί με απλή σωστή διατροφή και αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι οποίες περιγράφονται από τον WGO στην καμπάνια «Αγαπήστε την κοιλιά σας» και είναι διαθέσιμη στα Ελληνικά με την υποστήριξη της Danone στην ιστοσελίδα της εκστρατείας, www.loveyourtummy.gr.

Καμπάνια «Αγάπησε την κοιλιά σου» (www.loveyourtummy.gr)

Το «Αγαπήστε την κοιλιά σας» είναι μια παγκόσμια εκπαιδευτική εκστρατεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαστρεντερολογίας (WGO) που υποστηρίζεται από την Danone για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση, κατανόηση και διαχείριση της ευημερίας του πεπτικού συστήματος. Η Danone είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες τροφίμων στον κόσμο. Αποστολή της είναι να προσφέρει υγεία, μέσω των τροφίμων, σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας (WGO) συγκροτήθηκε το 1935, αποτελώντας πλέον ομοσπονδία με περισσότερους από 100 διεθνείς Οργανισμούς και 4 περιφερειακές Ενώσεις Γαστρεντερολογίας, εκπροσωπώντας πάνω από 50.000 μεμονωμένα μέλη σε όλο τον κόσμο. Ο WGO επικεντρώνεται στην βελτίωση των προτύπων στον τομέα της κατάρτισης και της εκπαίδευσης γαστρεντερολογίας σε παγκόσμια κλίμακα.