Λιποδιαλύτες και απώλεια βάρους

new33_3891560_s.jpg

Τελικά οι λιποδιαλύτες, βοηθούν σε αύξηση απώλειας βάρους και με ποιόν τρόπο; Μια πολύ συχνή απορία, του κόσμου όλων των ηλικιών, είναι το εαν αυτά τα κυκλοφορώντα στο εμπόριο σκευάσματα, με το όνομα λιποδιαλύτες ή λιποτροπικά, εχουν ουσιαστική επίδραση σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους και κατα πόσον.

Τα σκευάσματα αυτά, χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες. Τους θερμογενετικούς και τους μη θερμογενετικούς λιποδιαλυτες, και όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς το όνομα έχει να κάνει με το αν προκαλούν αυξηση της θερμογένεσης (άνοδος θερμοκρασίας σώματος) του λαμβάνοντος , η όχι , αρα και κατ επέκταση και πρόκληση αυξημένης εφίδρωσης στον λαμβανοντα, κατάσταση που ειναι το κλειδί, στην απώλεια βάρους.

Η ιδανική τους χρήση , λόγω των συστατικών που περιεχουν (ενδεικτικά τα πιο συνηθισμένα και ευρέως χρησιμοποιούμενα Ταυρίνη, καφείνη, L-Καρνιτίνη κ.α.), δεν ενδείκνυνται σε όλες τις περιπτώσεις (αντεδείκνυνται στην υπαρξη της οποιαδηποτε παθολογίας ), γι αυτό και απαιτείται πάντα συμβουλή ειδικού, ενώ παράληλλα, εξωγενής χορήγηση τέτοιων σκευασμάτων επιβάλλει αυτόματα, και μια συγκεκριμένη διατροφική συμπεριφορά, αφού δεν πρέπει να συνδυάζονται με βαριές τροφές, και αλκοολούχα ποτά προς αποφυγή ολων των εν δυνάμει παρενεργειών.

Το πιο ουσιαστικό που πρέπει να εμπεδώσει ο οποιοσδήποτε σκοπεύει να χρησιμοποιήσει λιποτροπικά, είναι το γεγονός, οτι εαν αυτά δεν συνδυαστούν με διατροφή και άσκηση, υποπολλαπλασιάζεται δραματικά η δράση τους. Επιχειρώντας λοιπόν, να αποδωσουμε με μια απλή εξίσωση τα παραπάνω λεγόμενα, απλά και κατανοητά χωρίς δυσνόητες έννοιες :

Α = Επιθυμητο αποτελεσμα→Απωλεια ποντων σε επιφοβες περιοχες και απωλεια βαρους

1. → Προσεγμενη διατροφη

2.→ Εξατομικευμενη αναλογα με τον ασκούμενο κατηγορια 

ασκησης αεροβια ή συγκεκριμενων, ή αυξομειουμενων

εντασεων.

3.→ Χρηση λιποτροπικων

Α = (1 * 2) *3

Συμπερασματικά λοιπόν, διαπιστώνουμε πως ναι, ενα λιποτροπικό, μπορει να εχει επίδραση και αποτελεσματικότητα σε προσπάθεια ουσιαστικής απώλειας βάρους, αλλά πάντα σε συνδυασμό και με άλλες αλλαγές. Μόνα τους πολύ δύσκολα, και σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα επιφέρουν το διαφαινόμενο αποτέλεσμα.

Γιωργος Χ. Χαραλαμπίδης

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Physical Education