Η διατροφική αξία του καρότου

new33_6413991_s.jpg

To καρότο διακρίνεται σε 3 χρώματα, κίτρινο-λευκό-πορτοκαλί, ανάλογα με το είδος της ρίζας του. Αν και έχει γλυκιά γεύση, αποδίδει μόλις 40 θερμίδες(kcal) ανα 100γρ. Θεωρείται ιδανικό ως προς τη κατανάλωση του ως αποκλειστικό σνακ ή ως συνοδευτικό. Εμφανίζει ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες, μια εξ’αυτών η πιο γνωστή, είναι η προστασία του δέρματος απο την αρνητική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Όμως, το καρότο δεν προσφέρει μόνο υγεία στο δέρμα. Η ένταξη του καρότου στο διαιτολόγιο, ενδέχεται να εμφανίσει θετική συμβολή έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων, της υπέρτασης, των λοιμώξεων του ανοσοποιητικού και στη νόσο του σακχαρώδους διαβήτη και της νεφροπάθειας.

To καρότο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε β-καροτίνη, συνθέτει την βιταμίνη Α, η οποία προστατεύει το συκώτι απομακρύνοντας τα λίπη και τη χοληστερόλη. Επίσης, προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό απο το καρκίνο του αναπνευστικού λόγω της παρουσίας του φυσικού μικροβιοκτόνου-τη φαλκαρινόλη.

Πολλοί αθλητές, οι οποίοι έχουν στόχο τη μυϊκή ενδυνάμωση τους, τρέφονται με καρότα, λόγω του ότι προστατεύουν τον μυϊκό ιστό και σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του, προσφέρεται πλήρης «καθαρισμός» του οργανισμού με τη προστασία στη ποιότητα της υγείας του.

Η κατανάλωση καρότου με μέτρο, απο πάσχοντες σακχαρώδους διαβήτη και νεφροπάθειας, αποδεικνύεται ευεργετική διότι στη πρώτη περίπτωση ρυθμίζει την ομαλή έκκριση σακχάρου στο αίμα και στη δεύτερη ότι το φιλτράρισμα τους γίνεται με τακτικό ρυθμό.

Όμως, πέραν των προαναφερθέντων ευεργετικών ιδιοτήτων του, αν καταναλώνεται ασύδοτα ημερησίως, τότε η βιταμίνη Α, εμφανίζει τη τοξική δράση της, η οποία προκαλεί νεφρική δυσλειτουργία και μια κατάσταση ψευδο -ίκτερου, όπου το δέρμα χρωματίζεται κίτρινο ή ελαφρύ πορτοκαλί. Επίσης, σε υπερκατανάλωση καρότου, εμφανίζονται προβλήματα στους διαβητικούς τύπου 2 ως προς τη πορεία της γλυκόζης.

Ένας πολύ ωραίος συνδυασμός σαλάτας, είναι η σαλάτα λάχανο-καρότο, η οποία προσφέρει θετική επίδραση κατά της έλλειψης ιχνοστοιχείων, της αρτηριοσκλήρυνσης, των γαστρικών – στομαχικών διαταραχών, στη γήρανση του δέρματος, στις παθήσεις του ήπατος και της κατάθλιψης. Απο θερμίδικης άποψης, προσφέρει μόλις 65θερμίδες [100γρ καρότο αποδίδουν 40 θερμίδες και 100γρ λάχανο αποδίδουν 25θερμίδες].

Σημαντικό tip: Ένας μύθος ο οποίος πρέπει να καταρριφθεί, είναι ότι σε αρκετά διαιτολόγια συναντάται η λανθασμένη υποσημείωση ότι το καρότο μειώνει το αίσθημα της πείνας. Αυτό δεν ισχύει διότι το καρότο ναι μεν προσφέρει χαμηλό γλυκαίμικο φορτίο όχι όμως ικανό να προκαλέσει κορεσμό. Η λύση είναι να συνδυαστεί με άλλο λαχανικό ή χόρτα , ώστε να αποδοθεί πιο αργά η έκκριση γλυκόζης στο αίμα και να έλθει ο κορεσμός.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.