Μους γιαούρτι με καραμελωμένες φράουλες

new33_strmousse.jpg

O Στέλιος Παρλιάρος δεν είναι μόνο διάσημος pastry chef αλλά και πολύ πετυχημένος τηλεοπτικός chef. Όταν τον φιλοξενήσαμε στην Κουζίνα της Μαμάς, μας έφτιαξε μους γιαούρτι με καραμελωμένες φράουλες. Ο Στέλιος είχε μια τεράστια γκάμα συνταγών και εμείς του ζητήσαμε μια που να είναι τηλεοπτική και να ταιριάζει στο ύφος της εκπομπής. Να φτιάχνετε δηλαδή γρήγορα, να μην έχει επαγγελματικά υλικά (π.χ. χρώμα ζαχαροπλαστικής) και να είναι πολύ… εμφανίσιμη.

ΣΚΕΥΗ

Πριν ξεκινήσεις, βγάλε από τα ντουλάπια σου: ένα μικρό κατσαρολάκι, μπολάκια για τα υλικά, ένα μεγάλο μπολ για την κρέμα, μαχαίρι, επιφάνεια κοπής, βαθύ τηγάνι, ψηλά ποτήρια σαμπάνιας. 

Υλικά

300γρ. κρέμα γάλακτος ( 35% λιπαρά)
250γρ. γάλα φρέσκο
30γρ. μέλι
10γρ/ ½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη
3 φύλλα ζελατίνης ( 15γρ)
200γρ. γιαούρτι σακούλας

Για τις φράουλες:
100 γρ. ζάχαρη
500 γρ. φράουλες
1 κλωναράκι βανίλιας, κομμένο κάθετα στα δύο

Εκτέλεση

Αφού ζεστάνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι, την αραιώνουμε λίγο με το φρέσκο γάλα. Προσθέτουμε και ½ κουταλιά ζάχαρη. Λίγο πριν η κρέμα βράσει και φουσκώσει την αδειάζουμε σε ένα μπολ. Βυθίζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό για να μαλακώσει. Στύβουμε καλά τη ζελατίνη και τη διαλύουμε μέσα στο μίγμα. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν προσθέσουμε το γιαούρτι. Καθαρίζουμε τις φράουλες από τα κοτσάνια και τις κόβουμε στη μέση. Κόβουμε ένα κλωνάρι βανίλιας κάθετα στη μέση, βγάζουμε τα αρωματικά σποράκια και τα ανακατεύουμε με τις φράουλες. Ρίχνουμε στο τηγάνι που έχουμε βάλει στη φωτιά τη ζάχαρη, ανακατεύοντας διαρκώς για να μην καεί. Μόλις χρυσαφίσει η ζάχαρη προσθέτουμε τις φράουλες, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Βράζουμε για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά (όχι να διαλυθούν) οι φράουλες και να καραμελώσουν. Προσθέτουμε στην κρέμα, που έχει εντωμεταξύ κρυώσει, το γιαούρτι και το μέλι. Ανακατεύουμε καλά, να ενωθούν τα υλικά. Σερβίρουμε την κρέμα σε γυάλινα ποτήρια. Δεν τα γεμίζουμε μέχρι επάνω για να προσθέσουμε και τις φράουλες, αφού παγώσουν. Περιχύνουμε, τέλος, από πάνω με λίγο σιρόπι.

Tips

Αγοράστε διπλή ποσότητα υλικών. Ειδικά όταν ασχολούμαστε με ζαχαροπλαστική ο κίνδυνος να την πατήσουμε είναι αυξημένος. Μπορεί να σβολιάσει η κρέμα, να καεί το γάλα, να ρίξουμε κατά λάθος όλη την ζάχαρη κτλ κτλ κτλ. Σε ένα νυχτερινό γύρισμα στην Θεσσαλονίκη, μας είχε κόψει η σαντιγί και τρέχαμε βραδιάτικα να βρούμε ζαχαροπλαστείο ανοιχτό!

Δεν ρίχνουμε τη ζελατίνα σε ζεστό νερό, γιατί θα λιώσει αμέσως και θα εξαφανιστεί.

Το στάδιο του καραμελώματος θέλει πολύ προσοχή, γιατί λίγο να ξεχαστείς η ζάχαρη θα καεί αντί να καραμελώσει!

Πηγή: Ευτύχης Μπλέτσας (bletsas.gr)