Η ρεσβερατρόλη αντίδοτο της παχυσαρκίας

new33_4882816_s.jpg

Η ρεσβερατρόλη, ως ισχυρή αντιοξιδωτική ουσία, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να αποτελέσει την ασπίδα προστασίας του ανθρώπινου οργανισμού. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου της American Journal of Clinical Nutrition, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ulm της Γερμανίας, διερεύνησαν τις βιολογικές συμπεριφορές της ρεσβερατρόλης στο ανθρώπινο λίπος σε επίπεδο κυττάρου.

Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται στις πτυχές των κόκκινων σταφυλιών και έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί έναν δραστικό βιολογικό παράγοντα που μπορεί να μειώσει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας παρεμποδίζοντας την ωρίμανση και μετατροπή κυττάρων σε λιποκύτταρα πλήρους ωρίμανσης, καθώς επίσης και να βοηθήσει στην ενεργοποίηση σιρτουίνης 1 (Sirt 1), μιας πρωτεΐνης που προστατεύει την καρδιά από οποιοδήποτε η φλεγμονή.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως η ρεσβερατρόλη προσφέρει ακόμα και κάποιες θεραπευτικές ιδιότητες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας καθώς και άλλες μεταβολικές επιδράσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) υπάρχουν περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω οι οποίοι είναι υπέρβαροι (με δείκτη μαζας σώματος μεγαλύτερο 24,9) και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι με δείκτη μαζας σώματος μεγαλύτερο 29,9). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι σε πέντε χρόνια θα αυξηθεί ο αριθμός των υπέρβαρων ενηλικων σε 2,3 δισεκατομμύρια και πάνω από 700 εκατομμύρια των παχύσαρκων ενήλικων.

Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, καθώς επίσης η μείωση της παχυσαρκίας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και της καρδιακής λειτουργίας.

© 2010 -WebMD Health News

Στελιος Ι.Κολυβίρας-Τζιβανιώτης

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος