new32_mpakaliaros.jpg

Έχετε βαρεθεί τον κλασσικό μπακαλιάρο; Μήπως θέλετε κάτι πιο ελαφρύ και δημιουργικό που να είναι συγχρόνως νόστιμο και απλό στην παρασκευή; Κάτι που δεν έχει τηγάνισμα. Σας παραθέτω τη συνταγή που ετοίμασα σήμερα το πρωί ζωντάνα στην τηλεόραση. Μία “έξυπνη” συνταγή. Μπακαλιάρος με corn flakes και σκορδαλιά αγγινάρας.

Το πανάρισμα με κορν φλεικς προέκυψε σαν ιδέα όταν ήμουν φοιτητής, καθώς ένα απόγευμα το μόνο που βρήκα στο ντουλάπι για να «ντύσω» τον μπακαλιάρο ήταν δημητριακά πρωινού. Δοκίμασα και από τότε το καθιέρωσα σε ψάρι και κοτόπουλο. Όσο για τη σκορδαλιά: Στα νησιά την κάνουν με πατάτα, στα Βόρεια με καρύδι και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με πατάτα. Στα Ίρια όμως της Πελοποννήσου που καλλιεργούν το 80% της ελληνικής κατανάλωσης Αγκινάρας, φτιάχνουν σκορδαλιά με αγκινάρα! Για μένα που τρελαίνομαι για αυτό το υπέροχο λαχανικό-λουλούδι η σκορδαλιά αγκινάρας είναι πειρασμός. Άλλαξα όμως κάπως τη συνταγή για να είναι πιο απλή και υγιεινή.

Μπακαλιάρος με cornflakes

Υλικά

6 κομμάτια μπακαλιάρο φιλέτα (ξεπαγωμένα-ξαλμυρισμένα)
1 μεγάλο μπολ κορνφλεικς (σκέτα χωρίς ζάχαρη)
Λίγο ΕΠΕ (Εξτρα Παρθαίνο Ελαιόλαδο)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζεις τα κορν φλεικς στο μπλέντερ και τα θρυμματίζεις με λίγο πιπέρι. Αλείφεις κάθε κομμάτι ψάρι με λίγο ελαιόλαδο και στη συνέχεια τον πανάρεις στα θρυμματισμένα κορν φλεικς. Τοποθετείς τα παναρισμένα φιλέτα ψαριού σε ταψάκι με λαδόκολλα και τα ψήνεις στο φούρνο για 25 λεπτά  στους 190 βαθμούς.

Σκορδαλιά Αγγινάρας

Υλικά

8 κούπες/καρδιές αγκινάρας
5 σκελίδες σκόρδο
2 πατάτες
1 λεμόνι
ΕΠΕ (Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο) 
1 κουτ. γλυκού αποξηραμένο θυμάρι

Εκτέλεση

Καθαρίζεις και κόβεις τις πατάτες σε μικρά κομμάτια. Κόβεις τις καρδιές αγκινάρας στα 4. Βάζεις πατάτες, αγκινάρες και σκόρδο σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι. Προσθέτεις λίγο νερό και σιγοβράζεις για περίπου 20 λεπτά με σκεπασμένο καπάκι. Όταν βράσουν και μαλακώσουν οι αγκινάρες και οι πατάτες, στραγγίζεις το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Στη συνέχεια πολτοποιείς όλα τα βρασμένα λαχανικά στο μούλτι ή με μύλο χειρός. Προσθέτεις 1 ωμή σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά) ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, θυμάρι και πιπέρι. Χτυπάς και αν χρειαστεί προσθέτεις λίγο ζεστό νερό.

Πηγή: Ευτύχης Μπλέτσας (bletsas.gr)