Επιστήθια… Άσκηση: Σημαντικά μυστικά fitness για το καλύτερο αποτέλεσμα στο στήθος

new30_8275705_s.jpg

Είπαμε, οι καμπύλες είναι παντοτινές. Το στήθος είναι από τις καμπύλες που ομορφαίνουν το γυναικείο σώμα. Είναι πάροχος τροφής για τα νεογνά, σύμβολο σεξουαλικότητας και κάλυπτρο δύο μεγάλων μυϊκών ομάδων, των θωρακικών, χωρίς τους οποίους πολλές από τις καθημερινές κινήσεις δεν θα ήταν εφικτές. Σκεφτείτε μάλιστα ότι συμβάλλουν σε όλες τις κινήσεις των χεριών, είτε παθητικά είτε ενεργητικά. Ωστόσο, αυτούς τους μυς συνήθως δεν τους γυμνάζουμε όσο θα έπρεπε. Έτσι, παρατηρούμε διάφορες μυϊκές ανισορροπίες που οδηγούν σε λάθος στάση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει αυχενικό σύνδρομο και διάφορους τραυματισμούς στους ώμους. Η ελλιπής προπόνηση της περιοχής οφείλεται κυρίως στην επιθυμία της Ελληνίδας να γυμνάσει το κάτω τμήμα του σώματος, όπου εμφανίζει και τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις λίπους.

Έτσι, εγκαταλείπονται κάποια άλλα σημεία και φυσικά το στήθος. Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για ένα από τα σημεία του σώματος που η γυμναστική επηρεάζει λιγότερο θετικά. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούμε να πούμε ότι ταλαιπωρείται ή και κακοποιείται. Όμως, υπάρχουν μερικά «κολπάκια» που θα σας βοηθήσουν να το διατηρήσετε σφριγηλό, βελτιώνοντας πιθανόν την εικόνα του.

Η μέθοδος μετράει: Η ελλιπής προπόνηση στο στήθος μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις σε ώμους και αυχένα. Το σωστό πρόγραμμα δίνει τη λύση!

Έχουμε, λέμε, κάνουμε:

1. Πιέσεις στήθους σε επικλινή πάγκο με μπάρα ή βαράκια.

2. Το ίδιο ισχύει και για τα push-ups, αλλά με τα πόδια ψηλότερα από τους ώμους.

3. Αποφύγετε το τρέξιμο όταν κάνετε διάδρομο. Προτιμήστε γρήγορο περπάτημα με εναλλαγές κλίσεων για να ανεβάσετε σφυγμούς χωρίς να υποστείτε τους κραδασμούς τους τρεξίματος. Κάνετε εναλλαγές με ελλειπτικό και ποδήλατο.

4. Οι απότομες και μεγάλες αλλαγές βάρους επηρεάζουν δυσμενώς την εικόνα του στήθους. Διατηρήστε όσο μπορείτε τα κιλά σας ακολουθώντας μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

5. Το Pilates, ο χορός και ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα με αντιστάσεις θα σας βοηθήσουν να βρείτε τη σωστή θέση της σπονδυλικής στήλης ώστε να μην καμπουριάζετε. Έτσι, ο θώρακας θα υποστηρίζει το στήθος και θα το κρατάει ψηλά.

6. Αποφύγετε να ασκείστε για πολλή ώρα σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) και μην πιέζετε δυνατά το στήθος.

Και ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης θωρακικών μυών:

1. Πιέσεις μπάρας στον επικλινή πάγκο: 2 σετ των 10 επαναλήψεων με διάλειμμα 30 δευτερολέπτων.

2. Πιέσεις αλτήρων στον επικλινή πάγκο: 2 σετ των 10 επαναλήψεων με διάλειμμα 30 δευτερολέπτων.

3. Push-ups με τα γόνατα ψηλά σε πάγκο και τα χέρια πολύ ανοιχτά στο πάτωμα: 2 σετ των 12-15 επαναλήψεων με διάλειμμα 1 λεπτού.

4. Μηχάνημα pec-deck: 2 σετ των 10 επαναλήψεων με διάλειμμα 30 δευτερολέπτων. Αυτό το πρόγραμμα θα αυξήσει τον όγκο των μυών που βρίσκονται κάτω από το στήθος, ώστε αυτό να έχει καλύτερη βάση. Αν περπατάτε και στέκεστε ορθοσωμικά (ώμοι πίσω και κάτω), δημιουργείτε τις προϋποθέσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο στήθος.

Σπύρος Λαμπρόπουλος

Personal Trainer