Χαμηλές τρανσαμινάσες

new28_blodtest.jpg
Οι τρανσαμινάσες (ασπαρτική τρανσαμινάση – AST – SGOT και αλανινική τρανσαμινάση – ALT – SGPT) είναι ηπατικά ένζυμα. Οι τρανσαμινάσες είναι παρούσες στο αίμα σε μικρές ποσότητες.

Η AST ανευρίσκεται επίσης στον καρδιακό μυ, στους γραμμωτούς μύες, στους νεφρούς, στον εγκέφαλο, στους νεφρούς, στο πάγκρεας, στους πνεύμονες, στα λευκά και στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η ALT ανευρίσκεται κυρίως στο ήπαρ, αλλά και στο νεφρό, στους σκελετικούς μύες, στην καρδιά.

Η μείωση των τρανσαμινασών αντανακλά μείωση της βιοσυνθετικής λειτουργίας του σώματος ή εμπλοκή του μεταβολισμού τους σε οποιοδήποτε επίπεδο (σύνθεση, διάθεση, απέκκριση), δεν έχει συμπτώματα και συνήθως ανευρίσκεται σε check up ρουτίνας.

Η διαταραχή συνήθως είναι αθώα και παροδική και προέρχεται από την αντίδραση του σώματος σε παράγοντες όπως ιώσεις, stress, αϋπνία. Σπάνια η διαταραχή προέρχεται από φάρμακα ή νοσήματα (π.χ. σύνδρομα κόπωσης, χρόνια λήψη ντοπαμινεργικών φαρμάκων, ανεπάρκεια βιταμινών, καρκινική καχεξία).

Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το ιστορικό, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση (π.χ. εξέταση σπλάγχνων, αρτηριακή πίεση, εξέταση παράπλευρης κυκλοφορίας) κατευθύνουν την διάγνωση και την θεραπεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται συμπληρωματικοί εργαστηριακοί έλεγχοι.

Μοσχοβάκη Αναστασία

Ιατρός Ειδική Παθολόγος