Αλήθειες και ψέματα για κάποια «υγιεινά» τρόφιμα

new29_elaiolado.jpg

03

Η σοκολάτα είναι μόνο μια παχυντική ουσία

Όσο και αν είναι αγαπητή σχεδόν από όλους μας , η σοκολάτα αντιμετωπίζεται σχεδόν πάντα με καχυποψία ως μια κατεξοχήν παχυντική ουσία που προσφέρει μόνο θερμίδες και τίποτα άλλο, δεδομένου ότι περιέχει μέχρι και 50% κορεσμένα λίπη. Πολλές είναι όμως οι μελέτες που αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Η σοκολάτα είναι λοιπόν ένα τρόφιμο με αρκετά υψηλή διατροφική αξία αφού μας προσφέρει πρωτεΐνες απαραίτητες για το μεταβολισμό των  κυττάρων,  βιταμίνες όπως η βιταμίνη Ε, που είναι μια λιποδιαλυτή πρωτεΐνη σημαντική για τη δομή των μεμβρανών των κυττάρων, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως είναι το ασβέστιο, ο φωσφόρος και το μαγνήσιο, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό των οστών και των δοντιών και ο σίδηρος, που είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης.  Παράλληλα όμως με τα παραπάνω η σοκολάτα έχει βρεθεί ότι περιέχει φυτικές ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι οι πολυφαινόλες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που με τη σειρά τους δημιουργούνται από το φυσιολογικό μεταβολισμό. Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές βλάβες στις μεμβράνες των κυττάρων, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην ανάπτυξη αθηροσκλήρυνσης, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου και οδηγούν στην πρόωρη γήρανση των κυττάρων και ιστών του σώματος.

Συμπέρασμα: απολαύστε λίγη σοκολάτα, αλλά με μέτρο και μόνο αν δεν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας.

arrow_previous arrow_next