eytyxhs_tn_mhlopitathstheias.jpg
Η θεία Μένη είναι καταπληκτική μαγείρισσα και μου έχει δείξει πολλές εξαιρετικές συνταγές. Η παρακάτω μηλόπιτα εκτός από νόστιμη είναι και ιδιαίτερα εμφανίσιμη.

Υλικά

125 γρ. βούτυρο
2 αβγά και ένα κρόκο
4 κουταλιές σούπας ζάχαρη
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι τύπου κόκκινη φαρίνα
5 μήλα καθαρισμένα και ξεφλουδισμένα κομμένα στα τέσσερα
3 κουταλιές σούπα νερό
2 κουταλάκια του γλυκού λεμόνι
¾ φλιτζανιού ζάχαρη
½ κουταλάκι κανέλα και γαρίφαλο για το σιρόπι και κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Βάζεις σε κατσαρόλα τα μήλα με το νερό, το λεμόνι και τη ζάχαρη και τα βράζεις σε χαμηλή φωτιά μέχρι να φύγει όλο το νερό τους. Τα βγάζεις από τη φωτιά, ρίχνεις την κανέλα και το γαρίφαλο, ανακατεύεις καλά και αφήνεις να κρυώσει το μίγμα.

Χτυπάς σε μίξερ ή μιξεράκι χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μίγμα. Μετά ρίχνεις ένα-ένα τα αβγά χτυπώντας  για ακόμα 5 λεπτά. Ρίχνεις λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να δημιουργηθεί μία ομοιόμορφη ζύμη.

Βουτυρώνεις ένα βαθύ ταψί 28 εκατ. Κρατάς μία χούφτα από την ζύμη για μετά και απλώνεις την υπόλοιπη στο ταψί, να πάει παντού και να καλύψει τα τοιχώματά του. Με ένα πιρούνι τρυπάς την ζύμη και την βάζεις να ψηθεί για 5 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς.

Αφού τη βγάλεις, απλώνεις το μίγμα με τα μήλα και τρίβεις  από πάνω τη ζύμη που κράτησες κάνοντας λεπτά και μικρά τρίμματα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Ψήνεις ξανά 45 λεπτά περίπου στους 160 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά. Αφού κρυώσει λίγο πασπαλίζεις  με κανέλα.

Πηγή: Ευτύχης Μπλέτσας (bletsas.gr)