Ζώνη αδυνατίσματος και τοπικό αδυνάτισμα… ΜΥΘΟΣ!

new26_zvnhadynatismatos.jpg
Εν έτη 2011, βρισκόμαστε στην εποχή του αιώνα της πληροφόρησης. Όπως σε κάθε λέξη, έτσι και στην λέξη της πληροφόρησης, υποβόσκουν 2 ερμηνείες. Εδώ θα σταθούμε στην αρνητική ερμηνεία.

Η παραπληροφόρηση, συναντάται παντού, έτσι την συναντάμε και στον κόσμο της Υγείας – Διατροφής. Λοιπόν, ένα ιδιαίτερο «τρικ»  το οποίο έχει εκμεταλλευτεί τον άνθρωπο, δρώντας υπό την ασπίδα της ελλιπούς ενημέρωσης. Το «τρικ», το οποίο προαναφέρθηκε, είναι η γνωστή ζώνη για το τοπικό αδυνάτισμα. Οι σειρήνες των επιχειρήσεων την αποκαλούν ως το ελιξίριο του τοπικού αδυνατίσματος σε κορυφαίο μικρό χρονικό διάστημα.

Σαφώς και δεν υφίσταται η έννοια του τοπικού αδυνατίσματος, πέραν της ταχείας αποβολής υγρών από ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος μας το οποίο έχει δεχθεί την αυξημένη πίεση για έκκληση θερμότητας.

Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη συσσώρευση υγρών, αλλά το ότι οι θερμό-ρυθμιστικοί μηχανισμοί, δρουν συνεργατικά και αποβάλλουν το απαιτούμενο ποσό υγρών ώστε να προστατευθεί το συγκεκριμένο σημείο και εν συνεχεία ο οργανισμός, προστατεύοντας τη λειτουργία της καρδιάς, της αναπνευστικής αλυσίδας και να συνεχισθεί η φυσιολογική πορεία των ερεθισμάτων από τους νευροδιαβιβαστές απλά με λίγη περισσότερη καθυστέρηση.

Η ταχεία αποβολή νερού μέσω της «ειδικής ζώνης» έχει σαν αποτέλεσμα την αποβολή τοξίνων. Εδώ είναι το μεγάλο επικοινωνιακό κόλπο, οι εταιρείες το διαφημίζουν σαν θετικό, ναι είναι, αλλά όχι σε ταχεία αποβολή όπως προκαλείται από τη ζώνη, αλλά με φυσικό τρόπο-περιβαλλοντολογικές συνθήκες.

Πιο συγκεκριμένα, οι διάφορες τοξίνες, οι οποίες εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω διαφόρων μέσων είτε από το περιβάλλον είτε από τις διατροφικές επιλογές, για να αποβληθούν πρέπει να περάσουν τη διαδικασία της διύλισης, μέσω των κατάλληλων μηχανισμών του συκωτιού, του ήπατος, των νευρώνων.

Αν αυξηθεί η αποβολή νερού, αυξάνεται η αποβολή τοξίνων.

Όμως, επιταχύνεται η διαδικασία μέσω της υπερδραστηριότητας των μηχανισμών σε ακαθόριστο χρόνο και με μη ορθά διαστήματα παύσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, την εμφάνιση διαφόρων ανωμαλιών, με ταυτόχρονη αρνητική επίδραση στον οργανισμό στις διάφορες μεταβολικές και ορμονικές διεργασίες.

Φωτεινό παράδειγμα, η υπερέκκριση ινσουλίνης σε τυχόν πρόβλημα το οποίο θα εμφανίσει το ήπαρ λόγω υπερδραστηριότητας ή σε νεφροπάθεια από την αντίστοιχη υπερδραστηριότητα πέραν του φυσιολογικού ρυθμού της λειτουργίας του φιλτραρίσματος των νεφρών.

Επίσης, η ταχεία αποβολή νερού και υγρών, δεν προσφέρει στον οργανισμό τη δυνατότητα απορρόφησης των σημαντικών ιχνοστοιχείων, μετάλλων, βιταμινών που περιέχονται στα ήδη καταναλωθέντα ροφήματα.

Αντί του συγκεκριμένου επιβλαβές τεχνάσματος, τη ζώνη τοπικού αδυνατίσματος, προτιμότερο είναι η αλλαγή των διατροφικών επιλογών με αυξημένη κατανάλωση αντιοξειδωτικών τροφίμων και τη καθημερινή ή την ελάχιστη των 3ημερών ανά εβδομάδα 45λεπτης γυμναστικής.

Πηγή: newsdiet.gr

Κριαράς Νικόλαος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος