Επιστροφή στο σχολείο: Προετοιμάστε σωστά το παιδί σας!

new26_5413169_s.jpg
Ο Σεπτέμβρης έφτασε και μαζί με αυτόν η νέα σχολική χρονιά. Μετά από αρκετό καιρό χαλάρωσης και παιχνιδιού το παιδί καλείται να ξαναμπεί σε πρόγραμμα διαβάσματος και υποχρεώσεων. Η σωστή προετοιμασία των παιδιών είναι το πρώτο βήμα για μια θετική έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς!

Αφιερώστε χρόνο με το παιδί σας για την αγορά των σχολικών ειδών.

Πολλοί γονείς αποφεύγουν να πάρουν μαζί τα παιδιά τους για την αγορά των σχολικών ειδών, επειδή κατά κανόνα τα παιδιά θέλουν οτιδήποτε δουν. Ωστόσο, αυτή η πραγματικότητα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να μάθετε στο παιδί σας πώς να συμπεριφέρεται ως καταναλωτής. Κάντε μία λίστα με τα πράγματα που πρέπει να αγοράσετε, ορίστε ένα συγκεκριμένο ποσό από το σπίτι σας και αφήστε το παιδί να το διαχειριστεί για να αγοράσει αυτά που απαιτούνται. Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να καλλιεργήσει καταναλωτική συνείδηση ενώ είναι δίπλα σας και συμβουλεύστε το κατάλληλα.

Σχεδιάστε με το παιδί σας το πρόγραμμα του.

Το πρόγραμμα είναι καλό να περιλαμβάνει τις ώρες που είναι στο σχολείο, τις ώρες που αφιερώνει για τις διάφορες εξωσχολικές του δραστηριότητες και, φυσικά, τις ώρες που το παιδί ξεκουράζεται, παίζει και χαλαρώνει! Άλλωστε, αξίζει να θυμόμαστε ότι η λέξη ‘’παιδί’’ προέρχεται από το ρήμα ‘’παίζω’’.

Συζητήστε με το παιδί και προετοιμάστε το ψυχολογικά για μια νέα αρχή.

Εστιάστε στο ότι το σχολείο είναι ένας χώρος που κάνουμε καινούριους φίλους, μαθαίνουμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα τα οποία μας βοηθάνε να γίνουμε δημιουργικοί άνθρωποι. Αν δείτε το παιδί σας να αντιδρά αρνητικά, συζητείστε για την αρνητική εμπειρία που προφανώς βίωσε την περασμένη χρονιά στο σχολικό χώρο και στηρίξτε το. Η νέα σχολική χρονιά είναι η ευκαιρία να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα και να χτίσει μια πιο υγιή σχέση με τον εαυτό του και τους γύρω του, με τη βοήθεια πάντα τόσο τη δική σας όσο και του δασκάλου του.

Αγοράστε στο παιδί το δικό του ξυπνητήρι!

Στο συχνό παράπονο των γονιών ότι το παιδί τους δεν ξυπνάει για να πάει στο σχολείο, αυτός είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να αλλάξει αυτή την κακή του συνήθεια. Είναι καλό το παιδί να αντιληφθεί νωρίς ότι πέρα από δικαιώματα έχει και υποχρεώσεις. Όταν το παιδί αναλάβει την ευθύνη να ξυπνάει μόνο του, γίνεται πιο αυτόνομο, αναλαμβάνει την ευθύνη των υποχρεώσεών του και γίνεται πιο ανεξάρτητο καθώς δεν τα περιμένει όλα από τους γονείς του.

Δημιουργείστε υγιείς συνήθειες στην καθημερινότητά του. 

Είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν κάποιους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν στην καθημερινότητά τους, ώστε να προσαρμόζονται πιο εύκολα στα νέα δεδομένα. Είναι ευθύνη των γονιών ώστε να προσανατολίζουν τα παιδιά προς την κατεύθυνση αυτή. Ορίστε, λοιπόν, μια συγκεκριμένη ώρα που το παιδί πρέπει να κοιμηθεί, συγκεκριμένη ώρα για παιχνίδι, ηλεκτρονικά και διαδίκτυο και κατευθύνετε το παιδί προς υγιείς διατροφικές συνήθειες και κυρίως αυτή του πρωινού!

…και να θυμάστε ότι κάθε προσαρμογή απαιτεί χρόνο! Δεν είναι εύκολο να περάσουν τα παιδιά αυτόματα από την ξεγνοιασιά στο νέο απαιτητικό ρυθμό του σχολείου. Καλή σχολική χρονιά!

Μαυρομανωλάκη Ελίζα

Δασκάλα – Παιδαγωγός