Καλό καλοκαίρι …με Aqua Aerobic!

new25_9619955a_s.jpg
Αν το καλοκαίρι, αυτό που αποζητάμε είναι η αλλαγή παραστάσεων, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις διακοπές μας μόνο. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από την καθημερινότητα μας και τον τρόπο που ασκούμαστε! Ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρήσουμε τη φόρμα μας, κάνοντας κάτι τελείως διαφορετικό, είναι το aqua aerobic.

Προγράμματα aqua aerobic παρέχουν γυμναστήρια που διαθέτουν πισίνα αλλά και πολλά δημοτικά κολυμβητήρια.

Τα μαθήματα είναι ομαδικά και γίνονται στο νερό. Διαρκούν 45’- 60’ και συχνά συνοδεύονται από μουσική. Η δομή τους είναι η τυπική ενός μαθήματος αεροβικής- προθέρμανση και διατατικές ασκήσεις και στο τέλος πάντα αποθεραπεία και χαλάρωση.

Πριν ξεκινήσουμε χρειάζεται να προμηθευτούμε ένα μαγιό, ένα σκουφάκι και γυαλάκια κολυμβητηρίου. Οι ασκήσεις μπορεί να γίνονται με εξοπλισμό ή χωρίς (όπως π.χ. βαράκια για τα χέρια ή/και τα πόδια, αλτήρες, λάστιχα, ζώνες κ.ά.) .Ένα μάθημα μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, τζόκινγκ, τρέξιμο, κλωτσιές, άλματα, καθίσματα και χορευτικές κινήσεις!

Το aqua aerobic δεν απευθύνεται σε κολυμβητές, αλλά σε όλους όσους έχουν τη διάθεση να μπούν στο νερό και να ασκηθούν! Δε χρειάζεται κάποιος να ξέρει κολυμπι για να συμμετέχει, καθώς το πρόγραμμα μπορεί να γίνεται σε ρηχά νερά (επίπεδο της μέσης ή του στήθους). Αλλά και στη περίπτωση που γίνεται σε βαθύτερα νερά, υπάρχει ειδικός εξοπλισμός που υποστηρίζει το σώμα.

Το aqua aerobic βοηθά στην ανάπτυξη της δύναμης, της αντοχής και της ευλυγισίας μας, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού μας συστήματος και αυξάνει την κατανάλωση θερμίδων.

Και όλα αυτά χωρίς να… ιδρώνουμε! Πόσες φορές άλλωστε, η ζέστη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν έχει σταθεί αποτρεπτική στην απόφασή μας να γυμναστούμε;

Η άσκηση στο νερό είναι περισσότερο ωφέλιμη για όλους!

Γιατί όμως;

Οι μύες μας αναγκάζονται να εργάζονται πιο σκληρά, από οτι στην αερόβια άσκηση στη ξηρά, καθώς η αντίσταση που προσφέρει το νερό σε όλη τη διάρκεια της κίνησης, σε σύγκριση με την αντίσταση του αέρα, είναι πολύ μεγαλύτερη. Έτσι στον ίδιο χρόνο άσκησης έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε όλες τις παραμέτρους της φυσικής μας κατάστασης αλλά και στη καύση θερμίδων! Η θερμιδική κατανάλωση μπορεί να φτάσει από τις 300 kcal στη μισή ώρα, στις 500 με 700 kcal την ώρα!

Η άσκηση στο νερό, ανάλογα με το βάθος στο οποίο πραγματοποιείται, απαιτεί να κουβαλάμε μικρότερο ποσοστό του σωματικού μας βάρους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η καταπόνηση στις αρθρώσεις μας, ιδίως σε αυτές της ποδοκνημικής, του γόνατος και της μέσης, να είναι σχεδόν μηδαμινή! Έτσι ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι τραυματισμού, ενώ παράλληλα αποκομίζουμε στο μέγιστο βαθμό τα οφέλη της αερόβιας άσκησης!

Η άσκηση στο νερό, ιδιαίτερα για κάποιες ομάδες ασκούμενων, είναι η καλύτερη!

Είναι η κατάλληλότερη για τις μεγάλες ηλικίες, ειδικά όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας, όπως αρθρίτιδα και προχωρημένου βαθμού οστεοπόρωση, καθώς η πίεση στις αρθρώσεις και τα οστά σχεδόν εξαλείφεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συμβατική άσκηση θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό.

Η αύξηση της καρδιακής συχνότητας είναι συγκριτικά μικρότερη στην άσκηση στο νερό, κάτι που σημαίνει οτι είναι και ασφαλέστερη για άτομα με καρδιολογικά προβλήματα ή υπέρταση. Παρόλα αυτά άτομα με τέτοια προβλήματα πρέπει πάντοτε να συμβουλεύονται το γιατρό τους.

Συστήνεται από γιατρούς και φυσιοθεραπευτές, μετά από κάποιο τραυματισμό ή εγχείρηση, καθώς και όταν υπάρχουν πόνοι στη μέση. Ο χρόνος της αποκατάστασης μειώνεται, σε ένα ασφαλές περιβάλλον, με μειωμένο το κίνδυνο υποτροπών

Άτομα υπέρβαρα, που τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να ακολουθήσουν ένα συμβατικό αερόβιο πρόγραμμα, λόγω της καταπόνησης στην οποία υποβάλλονται οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι, και των πόνων που μπορεί να προκληθούν, βρίσκουν στο νερό το καλύτερο σύμμαχο, στην προσπάθειά τους να κάψουν επιπλέον θερμίδες, για τη βελτίωση της σωματικής τους σύστασης!

Η γυναίκα, κατά τους μήνες της εγκυμοσύνης, εξαιτίας της άυξησης του βάρους του σώματός της, αλλά και λόγω του επιπρόσθετου βάρους στην κοιλιά της, χρειάζεται την άσκηση, για να αντιμετωπίσει, χωρίς πόνους, την επιπλέον επιβάρυνση στις αρθρώσεις της -ιδίως στη μέση- αλλά και για να έχει μια καλύτερη γέννα. Πολλές γυναίκες θέλουν να γυμναστούν, όμως φοβούμενες κάποιο πιθανό τραυματισμό, εγκαταλείπουν την ιδέα. Η άσκηση στο νερό είναι για αυτές η καλύτερη λύση, καθώς μπορούν να εκτελέσουν μια πληθώρα κινήσεων, που θα τους ήταν πολύ δύσκολο να τις εκτελέσουν, έξω από αυτό!

Ας σκεφτούμε πόσο βελτιώνεται η διάθεσή μας κάθε φορά που μπαίνουμε στο νερό και ας ξεκινήσουμε αυτό το καλοκαίρι –και γιατί όχι…ας το συνεχίσουμε και το χειμώνα!- κάτι πραγματικά πρωτότυπο, διασκεδαστικό και αποτελεσματικό. Το aqua aerobic!

Πηγή: www.newsdiet.gr

Κακολύρη Εύη

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού – Fitness Instructor