Τροφική Νεοφοβία: Τι μπορώ να κάνω όταν το παιδί μου αρνείται να δοκιμάσει νέα τρόφιμα;

new22_7873204_s.jpg

Η εκμάθηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής στα παιδιά πολλές φορές αποτελεί πρόκληση. Ενώ πολλοί γονείς προσπαθούν να συμπεριλάβουν στη διατροφή του παιδιού τους ποικιλία από φρούτα και λαχανικά από την αρχή της ζωής του, πολλά παιδιά αρνούνται να τα δοκιμάσουν. Εάν και εσάς το παιδί σας αρνείται να δοκιμάσει νέα φρούτα και λαχανικά ή άλλα τρόφιμα, μπορεί να βιώνει την τροφική νεοφοβία.

Τι είναι η τροφική νεοφοβία;

Η τροφική νεοφοβία ορίζεται ως η αποφυγή και η απροθυμία δοκιμής νέων τροφίμων. Επιστημονικά χαρακτηρίζεται ως ένας ωφέλιμος εξελικτικός μηχανισμός επιβίωσης ο οποίος βοηθά τα παιδιά να αποφύγουν την κατάποση βλαβερών ή τοξικών ουσιών όταν αρχίζουν να ανεξαρτητοποιούνται από τους γονείς τους.

Από σχετικές έρευνες έχει βρεθεί ότι η εκδήλωση αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να εμφανιστεί στην περίοδο του απογαλακτισμού, συνήθως παρουσιάζει απότομη έξαρση στην ηλικία των 2 με 6 ετών και καθώς το παιδί μεγαλώνει ελαττώνεται.

Αν και περιορισμένα, τα στοιχεία που διαθέτουμε από σχετικές έρευνες δείχνουν ότι στην εποχή μας τα παιδιά που εκδηλώνουν νεοφοβική συμπεριφορά καταναλώνουν λιγότερα φρούτα και λαχανικά, λιγότερα πρωτεϊνούχα τρόφιμα όπως ψάρι και κρέας και περισσότερα λιπαρά. Αυτή η φτωχή σε ποικιλία αλλά συγκεντρωμένη σε ενέργεια διατροφή θεωρείται ότι αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα που συντελεί στην αύξηση των ποσοστών της παιδικής παχυσαρκίας όπως επίσης και στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισης διαφόρων μη μεταδοτικών ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Τι μπορώ να κάνω για να δοκιμάσει το παιδί μου νέα τρόφιμα;

Με τη σωστή αντιμετώπιση το παιδί σας θα ξεπεράσει τη νεοφοβία. Παρακάτω θα βρείτε 10 τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσετε το παιδί σας να δοκιμάσει νέα τρόφιμα:

1.Προσπαθήστε να κάνετε τα γεύματα σε τακτικές ώρες και να τρώτε μαζί με το παιδί σας. Δώστε το καλό παράδειγμα τρώγοντας εσείς τις τροφές που φοβάται. Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν όλοι στο τραπέζι καταναλώνουν κάποιο τρόφιμο το παιδί μαθαίνει να το αποδέχεται εύκολα μέσω της παρατήρησης .

2.Δίνετε αρχικά μικρή ποσότητα και προσφέρετε περισσότερο αφού το φάει. Είναι καλύτερο το νέο τρόφιμο να παρουσιάζεται σαν συνοδευτικό και όχι σαν κύριο γεύμα. Ακόμα και αν δεν το φάει αρχικά με την επαναλαμβανόμενη έκθεση η αρχική απόρριψη συνήθως μετατρέπεται σε αποδοχή.

3.Κάνετε τα γεύματα διασκεδαστικά χρησιμοποιώντας πιάτα και ποτήρια με έντονα χρώματα και όμορφα σχέδια, αφήστε το παιδί να συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού και ενθαρρύνετέ το να φάει μόνο του. Έχει βρεθεί από έρευνες ότι όταν το φαγητό παρουσιάζεται με θετικό τρόπο είναι πιο πιθανό να γίνει αποδεκτό.

4.Προσπαθήστε να τρώτε σε ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον χωρίς περισπασμούς, για παράδειγμα με κλειστή την τηλεόραση. Είναι καλύτερο να μην δίνετε στο παιδί νέες τροφές ενώ είναι ανήσυχο.

5.Δείξτε στο παιδί σας ότι είστε ευχαριστημένοι μαζί του όταν τρώει. Ανταμείψτε το χαμογελώντας και επαινώντας το.

6.Προσπαθήστε να μην δείχνετε αγχωμένοι ή ενοχλημένοι και μην αναστατώνεστε αν το παιδί αρνηθεί κάποιο φαγητό. Απομακρύνετε το πιάτο χωρίς σχόλια και μην προσφέρετε κάτι άλλο. Τα δικά σας αρνητικά συναισθήματα θα έχουν σαν αποτέλεσμα το παιδί να κωδικοποιήσει την όλη εμπειρία της πρόσληψης του συγκεκριμένου τροφίμου σαν αρνητική με αποτέλεσμα να αποφεύγει στο μέλλον να το καταναλώσει.

7.Προσπαθήστε να μην του δίνετε πολλά σνακ όπως μπισκότα, σοκολάτες κ.α. ή αναψυκτικά στην διάρκεια της ημέρας καθώς θα έχει μειωμένη όρεξη την ώρα του φαγητού. Κατάλληλα σνακ είναι τα φρούτα, το γιαούρτι, ένα τοστ με τυρί.

8.Προσπαθήστε να μη τρώτε με βιασύνη. Εάν θεωρείτε ότι το παιδί σας αργεί πολύ να φάει επιτρέψτε του περίπου 20-30 λεπτά για το γεύμα του. Στα μεγαλύτερα παιδιά ορίστε ένα χρονικό περιθώριο και ενημερώστε τα για αυτό.

9.Να τρώτε το φαγητό καθισμένοι στο τραπέζι όλοι μαζί, ή το παιδί σε μία υπερυψωμένη καρέκλα. Αφήστε το να παίξει με το φαγητό αλλά μην του επιτρέπεται να τρέχει και να παίζει με παιχνίδια την ώρα του φαγητού.

10. Ποτέ μην απειλήσετε ή επιβάλετε στο παιδί να φάει κάτι, και μην χρησιμοποιείτε το φαγητό σαν τιμωρία ή ανταμοιβή. Σε πολλές έρευνες έχει βρεθεί ότι η γονική πίεση για την κατανάλωση τροφής συσχετίζεται με αυξημένη νεοφοβική συμπεριφορά των παιδιών.

Εάν το παιδί σας αρνείται να φάει κάποια τρόφιμα για μικρό χρονικό διάστημα μην ανησυχείτε. Η νεοφοβία είναι φυσιολογική και συνήθως μειώνεται με την πάροδο του χρόνου . Στην περίπτωση που το πρόβλημα συνεχίζεται ή το παιδί χάνει βάρος θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας ή με ένα διαιτολόγο για περισσότερες συμβουλές.

Συμβουλές για τη Διατροφή των Παιδιών Σχολικής Ηλικίας (5-13 χρονών)

Στη σημερινή εποχή τα παιδιά φαίνεται να εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα υγείας από ότι οι προηγούμενες γενιές. Οι έρευνες δείχνουν ότι προσλαμβάνουν ικανοποιητικές ποσότητες από τα περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, σίδηρο, ασβέστιο κ.α. Η ποσότητα λίπους όμως και απλών σακχάρων που καταναλώνουν είναι συνήθως μεγαλύτερη από τις διεθνείς συστάσεις, ενώ καταναλώνουν λιγότερα φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες από τα επιθυμητά για καλή υγεία. Αυτές οι διατροφικές συνήθειες στην παιδική ηλικία αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση ασθενειών στην ενήλικη ζωή, όπως για παράδειγμα των καρδιοαγγειακών νοσημάτων, οστεοπόρωσης και ορισμένων μορφών καρκίνου. Οι ασθένειες αυτές είναι πιθανό να μπορούν να προληφθούν υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό κατά την σχολική ηλικία και είναι σημαντικό να συμβάλλουμε θετικά σε αυτό. Παρακάτω θα βρείτε πρακτικές συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να υιοθετήσουν μία ισορροπημένη διατροφή.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να κάνουν υγιεινές επιλογές

· Συνηθίζετε να έχετε τακτικά οικογενειακά γεύματα – οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες ξεκινούν από το σπίτι
· Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το φαγητό ως τιμωρία ή ανταμοιβή
· Ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε όταν πεινάνε και να σταματούν όταν χορτάσουν
· Επικεντρώστε την προσπάθειά σας σε μικρές, σταδιακές αλλαγές στη διατροφή προκειμένου να διαμορφώσετε υγιεινές συνήθειες οι οποίες θα διαρκέσουν μία ζωή
· Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ακολουθούν υγιεινή διατροφή και αποφύγετε τις περιοριστικές δίαιτες
· Επιτρέπετε στα παιδιά να απολαμβάνουν αγαπημένες τους τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος/ζάχαρη περιστασιακά και σε περιορισμένη ποσότητα
· Παροτρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στην προετοιμασία του φαγητού και στα ψώνια
· Κλείνετε την τηλεόραση την ώρα του φαγητού – αποφύγετε το τσιμπολόγημα βλέποντας τηλεόραση

Συμβουλές για υγιεινή διατροφή για τα παιδιά

· Βασίστε τα γεύματα σε σύνθετους υδατάνθρακες όπως πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά ή ψωμί ολικής άλεσης
· Καταναλώνετε τακτικά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας (όπως πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) με ενδιάμεσα σνακ (όπως φρούτο, μπάρα δημητριακών, πολύσπορο κουλούρι, κράκερ κ.α.)
· Συμπεριλαμβάνετε κάποια πηγή πρωτεΐνης στα κυρίως γεύματα (όπως κρέας, ψάρι, αβγό, όσπρια, γάλα, γιαούρτι)
· Συμπεριλάβετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο στο διαιτολόγιο όπως: κόκκινο κρέας (π.χ. μοσχάρι), αβγά, ενισχυμένα δημητριακά, όσπρια (μαζί με βιταμίνη C, π.χ. χυμό από πορτοκάλι μετά το φαγητό)
· Συμπεριλάβετε καθημερινά τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως: γάλα, τυρί, γιαούρτι, κεφίρ, ρυζόγαλο
· Βάλτε χρώμα στη διατροφή σας – καταναλώνετε καθημερινά φρούτα και λαχανικά σε ποικιλία χρωμάτων

Εκτός από την υγιεινή διατροφή είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν τακτική σωματική δραστηριότητα. Ενθαρρύνετε λοιπόν τα παιδιά να κάνουν καθημερινά κάποιας μορφής φυσική δραστηριότητα όπως περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι ή κάποιο άλλο άθλημα και να παίζουν.

Και μην ξεχνάτε να δίνετε το καλό παράδειγμα!

Πηνελόπη Δουβόγιαννη

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, Hons, RD)

Εξειδίκευση στην Παχυσαρκία (PG Certificate Obesity Science & Management)