Διατροφή: Υπογονιμότητα και γυναίκες

ypogonimothta_1829504_blog.jpg

 

tn_8295291_m
 
Ε. Η αύξηση της δραστηριότητας, κυρίως της έντονης δραστηριότητας έχει δειχτεί ότι μειώνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας.

 

Συνίσταται λοιπόν, πρώτα απ’ όλα η επαναφορά του βάρους σε υγιή πλαίσια με τη χρήση κατάλληλων μεθόδων. Η διατροφή θα πρέπει να είναι ποικίλη, να περιλαμβάνει λαχανικά και όσπρια πλούσια σε σίδηρο και αντιοξειδωτικά, να αποφεύγονται τα κακής ποιότητας λιπαρά και να καταναλώνεται 1 μερίδα πλήρων σε λιπαρά γαλακτοκομικά την ημέρα. Καλό είναι να μετριαστεί η καφεΐνη και το αλκοόλ, ενώ συνίσταται να υπάρχει τακτική φυσική δραστηριότητα.  

 

Συνοπτικά, οι έρευνες που πέτυχαν τη βελτίωση της υπογονιμότητας στις κατά τ’ άλλα υγιείς γυναίκες, μέσω της καλύτερης διατροφής και της αλλαγής στον τρόπο ζωής, φαίνεται ότι είναι αρκετές. Επιπλέον, η αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής έδειξαν να ευνοούν ζευγάρια που ήδη έχουν καταφύγει στη μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης για να γίνουν γονείς. Τόσο η διατροφή όσο και ο τρόπος ζωής της γυναίκας (γυμναστική, κάπνισμα κτλ), είναι σημαντικοί παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να εξυγιαίνονται, εάν κρίνεται ότι απειλούν την ικανότητά της για τεκνοποίηση.

 

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
State Registered Dietitian (UK), M.Sc.

 

arrow_previous