Διατροφή και πρόληψη του πεπτικού έλκους

new5_Angry woman sitting on couch.jpg

Τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά πεπτικού έλκους έχουν αυξηθεί ραγδαία στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Η αύξηση αυτή αποδίδεται σε ένα σημαντικό βαθμό στις κακές διατροφικές συνήθειες μιας μερίδας του πληθυσμού. Όπως για κάθε νόσο, έτσι και για το έλκος αυτό που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα είναι η πρόληψη.

Ορισμένοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου τους οποίους πρέπει να αποφεύγουμε είναι:

– η αυξημένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (δηλαδή όχι περισσότερα από 2 ποτά ημερησίως για τους άντρες και 1 ποτό για τις γυναίκες)

– η υπερκατανάλωση καφέ (είτε με καφεΐνη, είτε ντεκαφεϊνέ)

– η συχνή κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε λιπαρά όπως για παράδειγμα τα τηγανητά

– η υπερβολική κατανάλωση μπαχαρικών και τέλος

– η παράλειψη γευμάτων και η υπερκατανάλωση φαγητού σε ένα γεύμα

Ιδιαίτερα η παράλειψη γευμάτων θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση πεπτικού έλκους. Η συνήθεια πολλών ατόμων να μένουν νηστικοί για πολλές ώρες, αφήνει εκτεθειμένο το βλεννογόνο του στομάχου στα πολύ όξινα ένζυμα που εκκρίνει το στομάχι για να πέψει τις τροφές. Σε ότι αφορά την κατανάλωση όξινων υγρών όπως οι χυμοί πορτοκαλιού και γκρέϊπφρουτ ή τα αναψυκτικά, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι δεν αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τη δημιουργία έλκους. Επομένως η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων και η αποφυγή της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων φαγητού σε ένα γεύμα αποτελούν τους σημαντικότερο παράγοντα που μας προστατεύει από την εμφάνιση του έλκους.

Πηγή: www.nutrimed.gr

Φαρατζιάν Πωλ MSc

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος