Χαμόγελο και χρώμα δοντιών

new20_5829904_m.jpg

Όταν ένας νέος ασθενής επισκέπτεται τον οδοντίατρο για την βελτίωση της εικόνας του χαμόγελού του, η θεραπεία προσανατολίζεται σε δύο στάδια, το θεραπευτικό και το αισθητικό. Στο θεραπευτικό στάδιο το οποίο πάντα προηγείται και αφού έχουν ελεγχθεί η πανοραμική ακτινογραφία και πολλές φορές και αξονικές των γνάθων, δημιουργείται το σχέδιο θεραπείας. Αποκαθίστανται όλες οι βλάβες, τόσο των δοντιών όσο και των ούλων και φτάνουμε στο ζητούμενο που είναι το τι θέλει ο ενδιαφερόμενος σε σχέση με την εικόνα του.

Όλοι ζητούν λευκά – ίσια δόντια αλλά το ερώτημα είναι πόσο λευκά;


Η απάντηση στο ερώτημα προσανατολίζεται στο πόσο μεγάλη επένδυση θέλει κάποιος να κάνει στην υγεία των δοντιών του.

  • Στις « full mouth » αποκαταστάσεις που περιλαμβάνουν θεραπείες σε όλα τα δόντια τα πράγματα είναι εύκολα διότι έχουμε μόνο να συμφωνήσουμε στο χρώμα των εργασιών.  Το χρώμα μπορεί να είναι «επιθετικά» λευκό ή «φυσιολογικά» λευκό. Το «επιθετικά» λευκό ή αλλιώς bleach white χρώμα χαμόγελου ζητούν άνθρωποι που πάντα ονειρευόταν ένα media smile. Θεωρούν ότι μοιάζουν στους αγαπημένους τους stars ή πιστεύουν ότι τους προσδίδει status. Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι bleach white αποχρώσεις ταιριάζουν μόνο σε τέλεια αψεγάδιαστα πρόσωπα με απόλυτα συμμετρικά χαρακτηριστικά με ή χωρίς την βοήθεια πλαστικού χειρουργού. Γενικώς, θεωρώ ότι είναι άκρως επικίνδυνο χρώμα το οποίο τραβάει τα βλέμματα στο πρόσωπο και όταν κάποιος δεν έχει «όλο το πακέτο» που το συνοδεύει, μπορεί να καταντήσει έως και αστείο το αποτέλεσμα. Το φυσικό λευκό χρώμα πάλι είναι πιο ασφαλές, δεν προκαλεί, το επιλέγει το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού, χαρίζει νεότητα, λάμψη στο πρόσωπο και την εικόνα της υγείας. Αντιλήψεις του παρελθόντος που έχουν να κάνουν με το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών ή του λευκού του ματιού τις θεωρώ αποπροσανατολιστικές ως προς την επιλογή. Δεν έχουν καμιά βαρύτητα γιατί πολύ απλά, βάζοντας μια γυναίκα make up αλλάζει το χρώμα του δέρματος, αλλά όχι των δοντιών, ή βάφοντας τα μαλλιά της σε άλλη απόχρωση δεν αλλάζουμε  επίσης δόντια κάθε φορά και ξέρουμε όλοι πόσο… σταθερές είναι οι γυναίκες στις επιλογές τους!
  • Όταν έχουμε να αποκαταστήσουμε αισθητικά μόνο την άνω γνάθο και διατηρούμε τα κάτω δόντια ως έχει, τα πράγματα είναι απλά. Κάνοντας λεύκανση των δοντιών στην κάτω γνάθο και βάση της τελικής απόχρωσης που θα πάρουμε, δουλεύουμε την άνω γνάθο. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να κάνουμε ελάχιστα πιο ανοιχτά τα πάνω δόντια αφού αυτά «τραβούν» τα βλέμματα…

Πάντα πίστευα ότι οι φυσικά λευκές αποχρώσεις, είναι ομορφότερες και αν πάρουμε και μια μικρή δόση από… Hollywood θα διαπιστώσουμε ότι όλοι οι stars έχουν λευκά δόντια, τα οποία όμως δεν …βγάζουν μάτι, αλλά είναι ευχάριστα. Ας μη ξεχνάμε όμως, ότι τόσο στις ταινίες όσο και στα περιοδικά πέφτουν φώτα στο πρόσωπό τους και το φυσικό λευκό χρώμα φαίνεται ως bleach white αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

 

Παναγιώτης Πετρ. Καρποδίνης

Χειρουργός Οδοντίατρος