Πως μπορείτε να συμβάλλετε ενεργά στην πρόληψη της αύξησης βάρους του παιδιού σας

new13_6599774_s.jpg

Διατροφικές συμβουλές για όλη την οικογένεια

·Επιλέξτε ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς και ανεπεξέργαστο ρύζι. Αποφύγετε το λευκό ψωμί και τα διάφορα αρτοσκευάσματα από λευκό αλεύρι στην διατροφή σας.

·Καθιερώστε μια ποικιλία λαχανικών, μαγειρεμένα ή ωμά και σερβιρισμένα με διάφορους τρόπους, για να τα αγαπήσουν τα παιδιά.

·Στο τραπέζι ή στον πάγκο της κουζίνας να έχετε σε εμφανές μέρος ένα μπολ με φρούτα. Αν τα φρούτα είναι διαθέσιμα τα παιδιά είναι πιο πιθανό να τα καταναλώσουν.

·Καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων που είναι πλούσια σε ασβέστιο. Επιλέξτε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά στο πρωινό, αλλά και ενδιάμεσα των γευμάτων ή πριν τον ύπνο.

·Προτιμήστε το ψάρι και τα πουλερικά, αντί του κόκκινου κρέατος. Μην παραλείπετε τα όσπρια από το εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής της οικογένειας. Συνοδεύστε τις πηγές πρωτεΐνης με πολύχρωμα λαχανικά, όπως οι πολύχρωμες πιπεριές, για να είναι πιο προσιτά για τα παιδιά.

·Προτιμήστε ελαιόλαδο, αντί βουτύρου και μαργαρίνης για τη μαγειρική και επιλέξτε άψητους ανάλατους ξηρούς καρπούς.

·Αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη. Επιλέξτε προσεκτικά τα τυποποιημένα τρόφιμα που δίνετε στα παιδιά σας.

·Αντί για γλυκό προτιμήστε μια σπιτική μηλόπιτα ή ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με 2 κουταλάκια μέλι και λίγα αμύγδαλα. Τα παιδιά επίσης θα αγαπήσουν και ένα milkshake παρασκευασμένο από λίγο γάλα χαμηλό σε λιπαρά και 1 μπανάνα. Αποφύγετε να έχετε στο σπίτι μπισκότα, κέικ, επεξεργασμένα δημητριακά και άλλα γλυκά.

 

Εντάξτε την άσκηση και την γυμναστική στην οικογενειακή ζωή σας

·Σαν γονείς είστε το παράδειγμα που πιθανότατα θα ακολουθήσουν τα παιδιά σας. Ασκηθείτε έστω και ήπια. Το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε είναι 30-45 λεπτά περπάτημα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, ή να πάτε βόλτα το σκύλο σας ή να κάνετε μαζί με τα παιδιά ένα άθλημα τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα.

·Βάλτε στόχους για την φυσική σας δραστηριότητα. Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε τα παιδιά σας για τις αθλητικές τους δραστηριότητες, αλλά και τον εαυτό σας κάθε φορά που τα καταφέρνετε!

·Καθιερώστε κάποιες συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα που θα αφιερώνετε στην άσκηση. Βρείτε και νέες ασχολίες κάθε φορά.

·Περιορίστε τις ώρες τηλεθέασης και ενασχόλησης με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε εσάς και στα παιδιά.

·Χαρίστε στα παιδιά δώρα που θα τα κινητοποιήσουν να έχουν περισσότερη φυσική δραστηριότητα. Μια μπάλα ή ένα ποδήλατο υπερτερούν  ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού!

 

Ειρήνη Χριστάκη,

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Κέντρου Symmetria