Τενοντίτιδα

new12_tenontitida.jpg

Η τενοντίτιδα είναι ένας συνηθισμένος αθλητικός τραυματισμός, που συχνά προκαλείται από υπέρχρηση. Η τενοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει βαθύ, οξύ πόνο εξαιτίας της φλεγμονής στον τένοντα.

Οι τένοντες είναι σκληροί, ινώδη ιστοί σε όλο το σώμα που συνδέουν τους μύες με τα οστά. Για διάφορους λόγους (όπως οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, διάφοροι βιομηχανικοί παράγοντες κ.α) μπορεί να προκληθεί ερεθισμός ή φλεγμονή στον τένοντα. Όταν συμβεί αυτό η φυσιολογική και ομαλή κίνηση των τενόντων γίνεται επώδυνη. Αυτός ο ερεθισμός ονομάζεται τενοντίτιδα (φλεγμονή στον τένοντα).


Τα αίτια της τενοντίτιδας

Η πιο συνηθισμένη αιτία της τενοντίτιδας είναι το σύνδρομο υπέρχρησης, το οποίο ονομάζεται και χρόνιο επαναλαμβανόμενο φορτίο και οξύς τραυματισμός.

Τραυματισμοί από υπέρχρηση προκαλούνται από επαναλαμβανόμενη χρήση, πίεση και τραυματισμό των μαλακών μορίων του σώματος(μύες, τένοντες, οστά και αρθρώσεις) χωρίς να υπάρχει κατάλληλος χρόνος για ξεκούραση. Μερικές φορές ονομάζεται συσσωρευμένος τραυματισμός ή επαναλαμβανόμενος τραυματισμός πίεσης.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν μόλις ξεκινήσει να αθλούνται και η πολύ γρήγορη και σύντομη άσκηση που εκτελούν χωρίς διαλλείματα τους προκαλεί φλεγμονή και τενοντίτιδα. Είναι σημαντικό ο καθένας που ξεκινάει τώρα να γυμνάζεται να αρχίζει σταδιακά και αν αυξάνει την ένταση με την πάροδο του χρόνου.

Μερικές φορές υπάρχουν βιομηχανικοί λόγοι που κάποιος μπορεί να αναπτύξει τενοντίτιδα. Όταν αυτό συμβεί τότε κάποιος ορθοπεδικός χειρούργος μπορεί να συστήσει σε αυτό το άτομο να κάνει επέμβαση ώστε να διευκολύνει την συγκεκριμένη περιοχή του τένοντα

Κώνστας Επαμεινώνδας

 

M.Sc Φυσικής Αγωγής

www.fitstudio.gr