Δίαιτα Χέι (Hey’s diet)

new8_3346023b_blog.jpg

Δίαιτα Χέι ή Δίαιτα Συμβατών Τροφίμων ή Διαχωριστική Δίαιτα

Η δίαιτα Χέι καθιερώθηκε στα 1930 από τον dr William Hey και χρησιμοποιείται ευρέως μέχρι σήμερα. Στηρίζεται στην αμιγή διατροφή και σύμφωνα με τον ίδιο, τα τρόφιμα χωρίζονται ως προς τον τρόπο πέψης τους σε αλκαλικά, όξινα και ουδέτερα και ταξινομούνται στις παρακάτω τέσσερις ομάδες:

Ομάδα Α : Υδατανθρακούχα
Ομάδα Β : Πρωτεϊνούχα
Ομάδα Γ : Φρούτα
Ομάδα Δ : Λαχανικά

Ακολουθεί ένα παράδειγμα 3μερου διαιτολόγιου στης δίαιτας Hey.

 

1η ΗΜΕΡΑ

2η ΗΜΕΡΑ

3η ΗΜΕΡΑ

ΠΡΩΙ

1 αχλάδι

1 μήλο

2 ροδάκινα

ΣΝΑΚ

2 φέτες πεπόνι

1 γιαούρτι 2%

1 μήλο

ΓΕΥΜΑ

120 γρ κοτόπουλο,
τοματοσαλάτα

Βραστά ζυμαρικά
σάλτσα ντομάτας
μαρουλοσαλάτα

Σούπα μοσχάρι
με καρότο, σέλινο,
ντομάτα

ΑΠΟΓΕΥΜΑ

1 πορτοκάλι

2 καρότα

Αγγούρι

ΒΡΑΔΥ

1 πατάτα φούρνου
βραστό μπρόκολο

Ψητό ψάρι
βραστά ραδίκια

Ριζότο λαχανικών
κουνουπίδι βραστό

Από τις τροφές αποκλείονται τα όσπρια, η ζάχαρη, το άσπρο ψωμί, η μαργαρίνη, τα κορεσμένα λίπη, καθώς και τα ραφιναρισμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η γενική αρχή της δίαιτας είναι οι παρακάτω 5 συνδυασμοί τροφικών ομάδων ανά γεύμα: Α, Α+Δ, Β, Β+Δ, Γ.  Απαγορεύεται ο συνδυασμός υδατανθράκων με πρωτεΐνες, διότι ο dr Hey υποστήριζε πως αν στο στομάχι συνυπάρχει συμπυκνωμένη πρωτεΐνη και υδατάνθρακας, ο οργανισμός αντιδρά, είτε αποβάλλοντας απαραίτητα συστατικά, είτε μετατρέποντας τα σε λίπος ή τοξίνες.

Ο αριθμός των γευμάτων είναι ορθός (5 ανά ημέρα) και προτείνεται τα 4 από αυτά να είναι αλκαλικά (Α, Α+Δ, Γ) και μόνο το ένα όξινο (Β, Β+Δ), αναλογία αρκετά ικανοποιητική επίσης.

Η δίαιτα Hey μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ενήλικες μόνο για μία εβδομάδα. Οι εφαρμοστές της θα απαλλαχθούν από τα συντηρητικά και τα πρόσθετα των επεξεργασμένων τροφίμων και θα ελαττώσουν την κατανάλωση κρέατος και κορεσμένων λιπαρών. Εντούτοις, θα μειωθεί η απορρόφηση αρκετών βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως το Ca. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην απώλεια βάρους (περίπου 3 κιλά / εβδομάδα), που με προσεκτική επανένταξη των τροφίμων μπορεί να διατηρηθεί.

 

Ανδρουλάκη Καλλιόπη

Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, Καθηγήτρια ΤΕΙ Κρήτης