Χαμόγελο πολλών… Oscar!

new5_Bullock2.jpg

Μπορεί στα βραβεία των Oscar του 2010 να έκαναν θραύση, οι φυσικές αποχρώσεις των veneers πορσελάνης στα χαμόγελα των stars, όμως διάσημη εταιρία ελβετικής πορσελάνης κυκλοφόρησε στην παγκόσμια αγορά, τη νέα μικροϋβριδική ρητίνη, ενισχυμένη με κόκκους πορσελάνης.

Θα μπορούσε να θεωρηθεί μια απάντηση στην οικονομική κρίση που μαστίζει τις ευρωπαϊκές αγορές, ή απλά είναι ένα τυχαίο γεγονός;

Η συνθετική ρητίνη ως οδοντιατρικό υλικό εκλογής, θεωρείται οικονομικό με διαφορά σε σχέση με την πορσελάνη και τις υψηλές αμοιβές των κεραμιστών οδοντοτεχνιτών.

Παράλληλα, αφού διορθώθηκαν βασικά της μειονεκτήματα, τα οποία πλησιάζουν αισθητικά τις πορσελάνες, θεωρείται ιδανικό υλικό για την τεχνική του bonding.

Τεχνική: Τα δόντια «αγριεύονται» ώστε να γίνει συγκόλληση του δοντιού με την συνθετική ρητίνη, το βασικό υλικό του bonding (ορθοδοντική). Η επέμβαση γίνεται χωρίς αναισθησία και η οδοντική ουσία στην οποία επεμβαίνουμε είναι ελάχιστη έως και αόρατη. Οι συνθετικές ρητίνες που χρησιμοποιούμε σήμερα, είναι μικροϋβριδικές, ενισχυμένες με κόκκους πορσελάνης. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά τις καθιστούν ανθεκτικότερες και με πολύ καλύτερη αισθητική από ότι τα υλικά του παρελθόντος. Παράλληλα, η αισθητική, προσομοιάζει τη διαφάνεια και τη διάχυση του φωτός των φυσικών δοντιών « φαινόμενο χαμαιλεοντισμού».                                                                   

Στο κάθε δόντι τοποθετούνται διάφορα στρώματα ρητίνης και χρωστικών, ώστε να δημιουργηθούν τα χαρακτηριστικά και η μορφολογία των δοντιών. Τελικό στάδιο της κάθε αποκατάστασης, είναι η διαμόρφωση και το γυάλισμα, το οποίο ουσιαστικά, χαρίζει τη λάμψη και την τελική ζωντάνια ,στο νέο χαμόγελο. Πρόκειται για το σημαντικότερο στάδιο στο οποίο πρακτικά συμμετέχει και ο ενδιαφερόμενος, κάνοντας τις παρατηρήσεις του.

Βασικές αρχές επιτυχίας του bonding

·Επιλέξτε φυσικές αποχρώσεις και όχι bleach white, διότι το αποτέλεσμα είναι πιο «αόρατο».

·Μην αμελείτε να γυαλίζετε τις εργασίες κάθε εξάμηνο, μαζί με τον καθαρισμό σας στον οδοντίατρο. Με αυτόν τον τρόπο, παρατείνετε τον χρόνο ζωής τους και τη λάμψη τους.

·Αποφεύγετε να τρώτε σκληρές τροφές με τα μπροστινά σας δόντια.Αυτός  άλλωστε, είναι και γενικός κανόνας που ισχύει και με τα φυσικά μας δόντια.

 ·Κόστος: το ένα τέταρτο της τιμής μιας όψης πορσελάνης. Οι διακυμάνσεις του κόστους έχουν να   κάνουν με την εμπειρία και το ταλέντο του κάθε γιατρού και από τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε  κάθε περίπτωση.

Το bonding  ενδείκνυται:

1. Σε δόντια που έχουν πολλαπλές λευκές εμφράξεις και είτε φαίνονται τα όρια των εργασιών, είτε είναι, αποχρωματισμένες.

2. Δόντια απονευρωμένα, τα οποία έχουν αλλάξει χρώμα και δεν θέλουμε να τα τροχίσουμε για να τοποθετήσουμε στεφάνη « θήκη». Εδώ οφείλω να τονίσω ότι το bonding απλά διορθώνει το αισθητικό πρόβλημα αλλά δεν μας προστατεύει από ένα πιθανό σπάσιμο του δοντιού , λόγω της απονεύρωσης, όπως κάνει μια στεφάνη.

3. Δόντια ελαφριά στραβά ή με αντιαισθητικά κενά ή με δυσανάλογο μήκος « νάνοι».

4. Δόντια υπερβολικά σκούρα που δεν ανταποκρίνονται στις θεραπείες λεύκανσης.

Διάρκεια του αποτελέσματος: ένα χαμόγελο που έχει δημιουργηθεί με την τεχνική του bonding, μπορεί να διαρκέσει 5-8 χρόνια, αφού ο υποψήφιος το συντηρεί ανά 6 μήνες στο οδοντιατρείο.

Επισκέψεις: Για ένα εντυπωσιακό bonding, στην άνω γνάθο δέκα δοντιών, απαιτείται μια επίσκεψη χωρίς αναισθησία 2-3 ωρών. Μετά την επέμβαση, δεν αισθάνεστε τίποτα διαφορετικό πέραν του ότι ψάχνετε συνέχεια καθρέφτη για να χαμογελάτε… και μπορείτε να επιστρέψετε στις υποχρεώσεις σας.

Παναγιώτης Πετρ. Καρποδίνης

 

Χειρουργός Οδοντίατρος