Πες μου τι τρως, για να σου πω από τι στενοχωρήθηκες

new5_913710a_blog.jpg

Το άγχος, η πίεση, η στενοχώρια και η μοναξιά είναι μερικοί από τους παράγοντες που συνήθως εκτονώνονται τρώγοντας, με αποτέλεσμα να γεμίζουμε τον οργανισμό μας με έξτρα θερμίδες.

«Το φαγητό λειτουργεί για πολλούς ανθρώπους σαν φάρμακο, όπως ακριβώς η ασπιρίνη για τον πονοκέφαλο. Και αυτό συμβαίνει εντελώς μηχανικά: την πρώτη φορά που νιώθει κάποιος ένα αρνητικό συναίσθημα ψαχουλεύει ασυναίσθητα το ψυγείο. Αρκεί όμως, αυτή η πρώτη φορά για να του γίνει συνήθεια, κάθε φορά που θέλει να εξαλείψει δυσάρεστα συναισθήματα», λέει στα «ΝΕΑ» η ψυχολόγος κ. Στέλλα Αργυρίου.

Έτσι, όταν κάποιος δεν μπορεί να κοιμηθεί, επειδή νιώθει αγωνία για την αυριανή ημέρα στο γραφείο, εκτονώνεται τρώγοντας πατατάκια έως ότου να νιώσει πως θα σκάσει. Επίσης, συχνό είναι, έπειτα από μια ερωτική απογοήτευση, οι γυναίκες να το ρίχνουν στα παγωτά και στις πάστες για να ξορκίσουν τη μοναξιά τους και τη στενοχώρια τους. Και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τίποτα δεν είναι τυχαίο, αφού πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως οι διατροφικές επιλογές- που συχνά γίνονται εμμονή για μια συγκεκριμένη, έντονα φορτισμένη περίοδο- «φωτογραφίζουν» την ψυχολογία των καταναλωτών.

Έτσι λοιπόν το φαγητό μετατρέπεται σε υποκατάστατο τεχνητής ευτυχίας ή σε αγχολυτικό και τότε αρχίζει ένας φαύλος κύκλος – οι θερμίδες και τα κιλά συσσωρεύονται, οι ενοχές που προκαλεί η υπερφαγία εντείνονται και έτσι κανείς συνεχίζει να τρώει για να «πνίξει» τις ενοχές του.

«Τα άτομα με μελαγχολία ή με καταπιεσμένη ερωτική ζωή συχνά καταφεύγουν σε τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως είναι το ψωμί, τα γλυκά ή τα μπισκότα. Αντίθετα, όσοι υποφέρουν από έντονο άγχος για μια συγκεκριμένη περίοδο εμφανίζουν τη συνήθεια να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλμυρών- ποπ κορν, πατατάκια, γαριδάκια, ξηρούς καρπούς. Οι μοναχικοί πάλι προτιμούν τις λιπαρές τροφές, δηλαδή τα γλυκά», προσθέτει η κ. Αργυρίου.

Η εξήγηση

Η έντονη επιθυμία για μια συγκεκριμένη ομάδα τροφών έχει, άλλωστε, επιστημονική εξήγηση: οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης- ορμόνη που ανεβάζει τη διάθεση- ενώ η αδρεναλίνη που παράγεται σε αυξημένες ποσότητες, όταν το στρες χτυπάει «κόκκινο», δημιουργεί έντονη όρεξη για σνακ πλούσια σε αλάτι!

(Aναδημοσίευση από τα Νέα Σαββατοκύριακο: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4494025)

 

Πηγή: www.nutrimed.gr

 

Αργυρίου Στέλλα

 

Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος