Οι ελληνικές νοστιμιές νίκησαν το χάμπουργκερ

new5_5704214_blog.jpg

Το μυστικό είναι στο μαγείρεμα

«Πολλές αλυσίδες ταχυφαγείων αλλά και αρκετά εστιατόρια έχουν αρχίσει να εναρμονίζονται με την τάση της εποχής για… επιστροφή στις ρίζες μας, καθώς όλοι πλέον γνωρίζουν ότι η μεσογειακή διατροφή είναι από τα πιο ευεργετικά για την υγεία διατροφικά σχήματα. Έχουν λοιπόν εντάξει στο μενού τους μεσογειακές ή αλλιώς ελληνικές επιλογές, οι οποίες κυκλοφορούν κυρίως σε ιδιαίτερες περιόδους του χρόνου, όπως είναι για παράδειγμα η Σαρακοστή», σημειώνει η διατροφολόγος διαιτολόγος, κ. Κωσταλένια Καλλιανιώτη.

Ωστόσο, όπως εξηγεί, οι ελληνικές και μεσογειακές συνταγές θα πρέπει να «υποστηρίζονται» και από τον ανάλογο τρόπο προετοιμασίας και μαγειρέματος ώστε να διατηρούν τη θρεπτική τους αξία χωρίς να αυξάνεται το θερμιδικό τους περιεχόμενο.

Μόνο ελαιόλαδο

«Για παράδειγμα, είναι δώρο άδωρο να φάμε χωριάτικη σαλάτα ή ελληνική πίτσα εάν αυτή κολυμπάει στο λάδι. Επιπλέον είναι σημαντικό ως προστιθέμενο έλαιο να χρησιμοποιείται ελαιόλαδο – πάντα με μέτρο – καθώς, εκτός του ότι είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά στοιχεία, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο μαγείρεμα. Και φυσικά, μεγάλη βάση θα πρέπει να δοθεί στο τηγάνισμα, ιδίως τώρα που κυκλοφορούν τα σαρακοστιανά μενού, όπως τα τηγανητά καλαμαράκια. Το λάδι πρέπει να αντικαθίσταται τακτικά. Παράλληλα, το τηγάνισμα καλό είναι να πραγματοποιείται σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες θερμοκρασίες και με το λιγότερο δυνατό λάδι».

Αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ

Πηγή: www.nutrimed.gr

Καλλιανιώτη Κωσταλένια MSc

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος