Η ζάχαρη μας γερνάει!

deltia typou 2_glykozhliwsh.jpg

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η γλυκοζυλίωση των ιστών ενοχοποιείται για το 50% της γήρανσης

Νέα όπλα προστέθηκαν στην φαρέτρα της επιστήμης ενάντια στην μάχη με το χρόνο! Οι νεότερες  μελέτες ανέδειξαν ως βασικό παράγοντα της ενδογενούς γήρανσης, την  γλυκοζυλίωση των ιστών, μια διαδικασία η οποία μπορεί να είναι αναστρέψιμη με την σωστή  διατροφή  και τη χρησιμοποίηση ουσιών με  αντιγλυκοζυλιωτικές ιδιότητες, όπως είναι η Καρνοσίνη.

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης, δερματολόγος Μαρία Καρδάση στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που διοργάνωσε η La Roche-Posay για την παρουσίαση της νέας σειράς αντιγήρανσης DERM AOX με Καρνοσίνη: “Κάποτε θεωρείτο ότι το γήρας είναι η φάση του κύκλου ζωής που αρχίζει μετά τα 65 χρόνια. Σήμερα όμως θεωρείται ότι η εκκίνηση του γήρατος αρχίζει πολύ νωρίτερα από την ηλικία των 30 ετών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι βασικός ένοχος είναι η ζάχαρη ,η οποία δεν μας παχαίνει μόνο αλλά και μας γερνάει! Πρόκειται για τον κύριο παράγοντα που εμπλέκεται στην γλυκοζυλίωση των ιστών, η οποία ενοχοποιείται για το 50% της γήρανσης. Η επίπτωση της γλυκοζυλίωσης στο δέρμα είναι μεγάλη, καθώς έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την ελαστικότητά του, να χαλαρώνει και να εμφανίζει ρυτίδες και υπερχρωματικές κηλίδες από τον ήλιο.”

Ειδικότερα η γλυκοζυλίωση είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει στον οργανισμό μας, κατά την οποία η ζάχαρη του αίματος (γλυκόζη), προσκολλάται στις πρωτεΐνες του οργανισμού (αιμοσφαιρίνη, κολλαγόνο κ.α.). Οι πρωτεΐνες αυτές τροποποιούνται με αποτέλεσμα να σχηματίζονται νέα επιβλαβή μόρια τα AGEs (Προχωρημένα Προϊόντα Γλυκοζυλίωσης).

Τα AGEs έχουν βλαβερές συνέπειες στο δέρμα καθώς μετατρέπουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη σε άκαμπτα και εύθραυστα μόρια, δηλαδή  τα “καραμελώνουν”. Επιπλέον μετατρέπουν τον τύπο ΙΙΙ του κολλαγόνου, που είναι σταθερότερο, στον τύπο Ι, που είναι πιο αδύναμος. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό  να παρέμβουμε πριν από τη δημιουργία των AGEs, που είναι το τελικό στάδιο.

 H  κα Καρδάση τόνισε επίσης ότι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην αντιμετώπιση της γήρανσης είναι η Kαρνοσίνη, ένα φυσικό συστατικό του οργανισμού μας, που υπάρχει στους μύες και στον εγκέφαλο και έχει αντιγλυκοζυλιωτικές ιδιότητες. Η ουσία αυτή αντιδρά με τα σάκχαρα, πριν αυτά προσκολληθούν στις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης και δημιουργεί γλυκοζυλιωμένη καρνοσίνη, η οποία δεν είναι τοξική και μπορεί να αποβληθεί εύκολα από τον οργανισμό. Έτσι, μειώνει τη γλυκοζυλίωση των πρωτεϊνών, αφού γλυκοζυλιώνεται στη θέση τους! 

Η Καρνοσίνη πέραν των αντιγλυκοζυλιωτικών της ιδιοτήτων, είναι και ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, που προσφέρει διπλή βοήθεια και προστασία στο δέρμα, τόσο απέναντι στην “καραμελοποίηση” του κολλαγόνου, όσο και στη δέσμευση των ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια  αυτής της διεργασίας. Η γλυκοζυλίωση προλαμβάνεται μέσω της μειωμένης λήψης ζάχαρης στο 10% του συνόλου των ημερησίως προσλαμβανομένων υδατανθράκων, με λήψη 1mg βιταμίνης Β1 – Β6  ημερησίως, με κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών, τροφών που εμποδίζουν την προσκόλληση του γλυκογόνου (ζάχαρης) στις πρωτεΐνες του οργανισμού μας.

Κεντρικό ρόλο στην πρόληψη της γλυκοζυλίωσης των ιστών και κατά επέκταση στην πρόληψη της γήρανσης, παίζει η χρήση καλλυντικών προϊόντων που εμποδίζουν τη γλυκοζυλιωτική διαδικασία (χάρη στην Καρνοσίνη) και παράλληλα περιέχουν αντι-οξειδιωτικές ιδιότητες βιταμίνης C, E (Pycnogenol).

 

 

LA ROCHEPOSAY. Η ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ.

Προϊόντα καθημερινής φροντίδας που τα εμπιστεύονται περισσότεροι από 25.000 δερματολόγοι σε όλο τον κόσμο. Ιδανικά ακόμη και για το πιο ευαίσθητο δέρμα.

 

Όλα τα προϊόντα της La Roche-Posay διατίθενται σε επιλεγμένα φαρμακεία.

Επισκεφτείτε το www.laroche-posay.com  για περισσότερες πληροφορίες.

http://www.dietup.gr/images/stories/LaRochePosayDermaox.pdf