Βραδινά γεύματα και παχυσαρκία … Υπάρχει σχέση;

new5_3831022_blog.jpg

Υπάρχει άραγε κάποια αλήθεια στην ιδέα ότι όταν τρώμε βαριά αργά το βράδυ θα αυξάνουμε το βάρος μας; Οι επιστημονικές έρευνες δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε κάποιο κλινικό αποτέλεσμα που να συσχετίζει τα πλούσια βραδινά γεύματα με τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις που υποστηρίζουν την ορθότητα της πρότασης.

«Αν οι θερμίδες είναι ακριβώς οι ίδιες, τότε δεν θα έπρεπε να υπάρχει διαφορά στο βάρος, αλλά η κλινική μου εμπειρία είναι ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν γεύματα αργά τη νύχτα, τρώνε περισσότερο», δήλωσε στη New York Times ο δόκτωρ Louis J. Aronne, διευθυντής του πολυσήμαντου προγράμματος ελέγχου του βάρους του NewYork-Presbyterian Hospital/Weill Cornell Medical Center. Ίσως να καταναλώνουν «ένα έξτρα γεύμα, αν θέλετε, το τέταρτο γεύμα», συμπλήρωσε ο δόκτωρ Aronne.

Έρευνες σε φοιτητές κολλεγίου που έτρωγαν αργά το βράδυ έδειξαν ότι είναι πιο πιθανό να πάρουν βάρος. Επίσης έχει βρεθεί σε κλινικές μελέτες ότι αν κάποιος καταναλώσει ένα μεγάλο γεύμα λίγο πριν πάει για ύπνο αυξάνονται τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα για μια χρονική περίοδο. Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων έχουν συσχετισθεί με το μεταβολικό σύνδρομο και την αντίσταση στην ινσουλίνη, που σχετίζονται με την αύξηση του βάρους.

Οι ερευνητές του προγράμματος πρότειναν ένα θεωρητικό πλαίσιο για να εξηγήσουν γιατί τα γεύματα που καταναλώνονται αργά μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, εάν καταναλώσουμε 500 θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά περπατήσουμε μετά για λίγο, οι μύες μας θα «ανταγωνίζονταν» τα λιπώδη κύτταρα για τις θερμίδες και θα τις χρησιμοποιούσαν ως ενέργεια για την φυσική δραστηριότητα. Αν όμως τις καταναλώσουμε λίγο πριν τον ύπνο, χωρίς να επακολουθήσει κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας, ο οργανισμός δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να αποθηκεύσει αυτές τις θερμίδες με τη μορφή λίπους.

Πηγή: www.nutrimed.gr

Μανίκα Βάσια

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος