Το βάρος μου είναι φυσιολογικό όμως η περιφέρεια της μέσης μου αυξημένη. Διατρέχω κάποιο κίνδυνο υγείας;

new5_perifereia meshs.jpg

Η διάγνωση της παχυσαρκίας δεν βασίζεται μόνο στο αυξημένο σωματικό βάρος αλλά και στην ποσότητα του λίπους που έχουμε στο σώμα μας. Το αυξημένο λίπος στο σώμα είναι αυτό που προκαλεί τις επιπλοκές στην υγεία και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο, υπέρταση και διαβήτη. Μια πολύ σημαντική παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι η κατανομή του λίπους στο σώμα. Δηλαδή σε ποιό σημείο του σώματος έχουμε αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες λίπους. Η κεντρικού τύπου παχυσαρκία δηλαδή η αυξημένη συσσώρευση λίπους στο κορμό και ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς αποτελεί σύμφωνα με πολλούς ειδικούς τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου.

 

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες μελέτες, σχετίζεται με αύξηση της χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, με υπέρταση και μειωμένα επίπεδα HDL χοληστερόλης (της καλής χοληστερόλης).

Αν και η κοιλιακή παχυσαρκία είναι πιο συχνή στους άντρες, και οι γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν το ίδιο πρόβλημα. Η πιο χαρακτηριστική περίοδος για τις γυναίκες που παρατηρείται συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς είναι αυτή της εμμηνόπαυσης. Η απόσυρση των οιστρογόνων από το σώμα της γυναίκας προκαλεί με ένα μηχανισμό αύξηση του ρυθμού αποθήκευσης λίπους στη κοιλιά. Έτσι λόγω της έλλειψης του προστατευτικού παράγοντα των οιστρογόνων οι γυναίκες με αυξημένο λίπος στην κοιλιά κινδυνεύουν το ίδιο με τους άντρες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πως μπορούμε να αξιολογήσουμε εάν έχουμε αυξημένο κοιλιακό λίπος;

Όσο και αν ακούγεται απλοποιημένο, η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης με μια απλή μεζούρα στο ύψος του ομφαλού, μπορεί να μας δείξει εάν έχουμε αυξημένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Εάν η περιφέρεια μέσης είναι μεγαλύτερη από 102 εκατοστά για τους άντρες και 88 εκατοστά για τις γυναίκες, η μέτρηση υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο για μελλοντική εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων σε σχέση με άτομα που έχουν φυσιολογική περιφέρεια μέσης.

Επομένως ακόμα και αν κάποιος έχει φυσιολογικό βάρος αλλά έχει αυξημένη περιφέρεια μέσης, δεν πρέπει να εφησυχάζετε. Στόχος πρέπει να είναι η μείωση της περιφέρειας μέσης με την εφαρμογή μιας δίαιτας που στοχεύει στη μείωση του σωματικού λίπους. Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια είναι και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Οι ασκήσεις όπως το περπάτημα ή το τρέξιμο, όταν γίνονται τακτικά μας βοηθούν να απαλλαγούμε από το επιπλέον λίπος στο σώμα μας.

Πηγή: www.nutrimed.gr

 

Φαρατζιάν Πωλ MSc

 

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος