Προστατεύοντας τον εαυτό σας από τον καρκίνο του μαστού

new5_5062862_blog.jpg

Μπορώ να προλάβω τον καρκίνο του μαστού;

 

Γνωρίζετε ήδη πως η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην μείωση από καρδιαγγειακά νοσήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη. Επίσης βοηθάει στην απώλεια βάρους, στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου και στην ευεξία. Όμως το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στον καρκίνο του μαστού; Αν και δεν είναι ακόμη κάτι επίσημα αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα ότι η άσκηση μπορεί να προσφέρει κάποια μείωση στον καρκίνο του μαστού, ωστόσο μερικές μελέτες δείχνουν πως η άσκηση μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία. Κάποιες έρευνες αναφέρουν ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε γυναίκες και οι ειδικοί πιστεύουν σε αυτό διότι η άσκηση μειώνει την παραγωγή οιστρογόνων που πιστεύεται πως είναι υπεύθυνα για την αύξηση του καρκίνου.

 

Το σημαντικά ενδιαφέρον κομμάτι εδώ είναι πως η άσκηση και ο έλεγχος του βάρους πάντα σε συνδυασμό ίσως μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ένας ερευνητής από τον Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου στο Seattle, ανακάλυψε πως οι γυναίκες που ασκούνταν περισσότερο μείωσαν κατά 22% τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

 

Ενώ μερικές μελέτες εμφάνισαν μια θετική σχέση ανάμεσα στην άσκηση και στον καρκίνο του μαστού, υπήρχαν και άλλες που δεν εμφάνισαν απολύτως τίποτα. Όπως και να έχει όμως, η σωματική άσκηση είναι πολύ σημαντική για να διατηρηθούμε υγιείς, και όταν αυτή γίνεται  μέσο αποκατάστασης για τον καρκίνο του μαστού τότε η σημασία της γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

 

Μπορεί η άσκηση, σαν μέσο αποκατάστασης, να με βοηθήσει από τον καρκίνο του μαστού;

Αν βρίσκεστε σε φάση αποκατάστασης από τον καρκίνο του μαστού, κατ’ αρχάς ένα μεγάλο σας ΜΠΡΑΒΟ! Κατά δεύτερον, ίσως να αναρωτιέστε πως μπορείτε να επιταχύνετε την αποκατάστασή σας. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει πως η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία τους ασθενείς με καρκίνο. Σύμφωνα με τα νέα Αθλητιατρικά δεδομένα «…η άσκηση παρουσίαζε μια θετική επίδραση στην σωματική και ψυχολογική λειτουργία των ασθενών με καρκίνο κατά την διάρκεια της θεραπείας». Ασθενείς που ασκούνταν παρουσίαζαν απώλεια λίπους, μια μείωση στην τάση ναυτίας και στην κόπωση, πολύ υψηλή αυτοεκτίμηση και καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Κώνστας Επαμεινώνδας

M.Sc Φυσικής Αγωγής

www.fitstudio.gr