Πρόληψη του καρκίνου του μαστού

new5_Woman examining breast for lumps.jpg

Οι στατιστικές στην Ευρώπη δείχνουν ότι, 1 στις 13 γυναίκες θα προσβληθεί από καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Σύμφωνα όμως με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 30-40% όλων των τύπων καρκίνου που εκδηλώνονται, σχετίζεται με την κακή διατροφή, τη μειωμένη άσκηση, την παχυσαρκία και με άλλους παράγοντες που έχουν σχέση με συνήθειες τις οποίες μπορούμε να αλλάξουμε.

Μια από τις καθημερινές μας συνήθειες που μπορούμε να βελτιώσουμε είναι η διατροφή. Τα σημαντικότερα βήματα που βοηθούν στη μείωση του ενδεχόμενου καρκίνου του μαστού είναι:

1) Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ στη 1 μερίδα ημερησίως

2) Η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και των προϊόντων του (όπως για παράδειγμα τα αλλαντικά)

3) Η συχνή κατανάλωση ω-3 λιπαρών από πηγές όπως τα ψάρια (σολομός, πέστροφα, τόνος) και τους ξηρούς καρπούς (ιδιαίτερα τα καρύδια)

4) Η προτίμηση του ελαιολάδου για όλες τις χρήσεις

5) Η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Κάποια λαχανικά μάλιστα όπως το λάχανο, τα καρότα, το μπρόκολο και το κουνουπίδι φαίνεται ότι έχουν ιδιαίτερη προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του μαστού.

6) Η διατήρηση υγιούς βάρους και η μέτρια πρόσληψη θερμίδων από τη διατροφή, και τέλος

7) Η τακτική σωματική άσκηση. Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες συστάσεις για τη φυσική δραστηριότητα, κάθε ενήλικας θα πρέπει να ακολουθεί πρόγραμμα άσκησης μέτριας έντασης, διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών και προτιμότερα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας (National Guideline Clearinghouse, www.guideline.gov).

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση μπορεί να προλάβει τη δημιουργία καρκίνου του παχέος εντέρου και πιθανότατα του καρκίνου του μαστού. Η επίδραση αυτή πιθανότατα οφείλεται στη μείωση του λιπώδους ιστού, ο οποίος κατ’ επέκταση προκαλεί μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων.

Επίσης, πιθανότατα έχει ευεργετική επίδραση σε άτομα που ήδη πάσχουν από καρκίνο αφού βελτιώνεται η φυσική κατάσταση, μειώνεται η κόπωση και η οστεοπόρωση που προκαλούνται από τη θεραπεία της νόσου.

Η υιοθέτηση των συστάσεων αυτών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Επομένως η λογική ορισμένων ότι «εάν είναι να σου συμβεί, θα σου συμβεί» όχι μόνο δεν είναι αληθής αλλά δείχνει την άγνοια σχετικά με τη σημασία της πρόληψης για την αποφυγή σοβαρών νόσων.

Πηγή: www.nutrimed.gr

 

Φαρατζιάν Πωλ MSc

 

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος