Η αγωνία για την εμφάνιση προκαλεί διατροφικές διαταραχές

new5_Woman in jeans uid 1426852.jpg

Αρκετά σημαντικό ποσοστό ατόμων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία, η βουλιμία και η υπερφαγία, είναι έφηβοι. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα σε αυτήν τη φάση της ζωής αρχίζουν να έχουν έντονες ανησυχίες για το σώμα τους και δέχονται κοινωνικές πιέσεις για να έχουν μια τέλεια εμφάνιση, κάτι που είναι συνυφασμένο με το αδύνατο και γυμνασμένο κορμί», λέει η διατροφολόγος κ. Κωσταλένια Καλλιανιώτη.

 

Για να αποκτήσουν λοιπόν το σώμα των μοντέλων τα κορίτσια ή των αθλητών τα αγόρια, που βλέπουν στην τηλεόραση, καταφεύγουν στη χρήση αθέμιτων μέσων. «Είτε υποβάλλουν τους εαυτούς τους σε αυτοσχέδιες δίαιτες, συχνά υπερβολικά αυστηρές και, φυσικά, αντιεπιστημονικές, είτε οδηγούνται σε ακόμη πιο ακραίες διατροφικές συμπεριφορές όπως ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφής, η πρόκληση εμετού μετά τα γεύματα, η χρήση καθαρτικών και η υπερεντατική άσκηση».

Επειδή μία τέτοια συμπεριφορά σε ένα τόσο ευαίσθητο στάδιο της ζωής μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα στην υγεία, όπως ο περιορισμός της ανάπτυξης, η εμφάνιση ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά, η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, η φθορά των δοντιών κ.λπ., οι γονείς θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για συμπτώματα διαταραγμένης συμπεριφοράς και με τα πρώτα σημάδια να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό υγείας.

Πηγή: www.nutrimed.gr

 

Καλλιανιώτη Κωσταλένια

 

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος